Počinje 6. Beogradski festival evropske književnosti

Juko Šimizu

Izložbom crteža i ilustracija svetski poznate umetnice i ilustratorke Juko Šimizu Divlji labud danas će u 19 časova biti otvoren 6. Beogradski festival evropske književnosti. O ciklusu izloženih radova Juko Šimizu, koji su nastali po motivima knjige priča Majkla Kaningema Divlji labud, govoriće poznati crtač Branko Đukić.

Na sceni: Branko Čegec

Branko Čegec
Branko Čegec. Foto: Tanja Drašković

Prvi učesnik 6. Beogradskog festivala evropske književnosti, u okviru programna Na sceni, biće jedan od najznačajnijih savremenih hrvatskih pesnika i esejista Branko Čegec. U fokusu razgovora sa Čegecom biće njegova knjiga pesama i fotografija Pun mjesec u Istanbulu koja je nastala tokom pesnikovog boravka u Istanbulu. Čegec je pesničkim sredstvima beležio i opisivao grad, dok je, na drugoj strani, žanr-scene prepoznate na njegovim ulicama pretvarao u izuzetno zanimljive fotografije. Otuda se u stihovima i fotografijama koji sačinjavaju knjigu Pun mjesec u Istanbulu osećaju složenost i dinamika, tradicija i savremenost, napetost i hedonizam, stari slojevi i nove senke u tkivu jednog uzbudljivog grada ispunjenog najraznovrsnijim događajima i procesima.

Boraveći neko vreme u Istanbulu, Branko Čegec je širom otvorenih očiju upijao, istraživao i otkrivao grad. Tako je nastala ova knjiga koja pred čitaoca iznosi neponovljivo iskustvo grada fiksirano u konkretnom vremenu i prostoru, sačinjeno od mnogih lica i slojeva, od uzbudljivih i pronicljivih pesničkih slika i uzdrhtalih fotografija, od teksta i egzistencije, od boravka i potrage, od produbljenih uvida i porušenih mitova, od živih odjeka grada i elemenata dugog gradskog trajanja.

Za knjigu Pun mjesec u Istanbulu Čegec je dobio Nagradu „Kiklop“ za najbolju knjigu poezije u Hrvatskoj.

Prvog dana festivala u programu Književnost na filmu biće prikazan film španskog autora Marija Kamusa Dom Bernarde Albe, nastao po istoimenoj drami Federika Garsije Lorke.

Šesti Beogradski festival evropske književnosti

Šesti Beogradski festival evropske književnosti održava se od 27. do 30. juna u organizaciji Izdavačke kuće Arhipelag. U organizaciji festivala Arhipelag sarađuje sa Domom omladine Beograda. Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, 6. Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“

Program Festivala pogledajte >> OVDE

Šesti Beogradski festival evropske književnosti donosi četiri celovečernja multimedijalna književna programa: sedam čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, četiri projekcije filmova u okviru retrospektive Književnost na filmu, izložbu Juko Šimizu i panel o populizmu.

Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.

Podelite sa prijateljima:
Share