Počeo 60. Beogradski sajam knjiga

sajam-2015

Od 25. oktobra do 1. novembra 2015. godine na Beogradskom sajmu održava se 60. Međunarodni beogradski sajam knjiga. Više od 450 izlagača iz Srbije i inostranstva prikazaće svoju produkciju u halama Beogradskog sajma.

Ovogodišnjim sloganom “Šta bi bilo da nije bilo” organizatori žele, kako kažu, da nametnu pitanje doprinosa Beogradskog sajma knjiga književnom stvaralaštvu, obrazovanju, ugledu Srbije (Jugoslavije) u svetu, promociji domaće književnosti, kulturnoj razmeni sa inostranstvom, pokretanju aktuelnih književnih i društvenih pitanja u proteklih 60 godina.

Počasni gost 60. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga je Ruska Federacija. Na svom štandu, koji se nalazi na počasnom mestu u hali 2a, Rusija će prezentovati svoje bogato kulturno i književno nasleđe i izdavačku produkciju.

Ruska Federacija će se predstaviti i kroz promocije i sajamske programe, učešćem poznatih autora, prevodilaca, izdavača, distributera,kroz izložbu, kao i organizacijom posebnog „okruglog stola“ o prevodilaštvu. Među gostima iz Rusije biće i Zahar Prilepin, Pavel Basinski, Sergej Beljakov, Viktor Jerofejev, Sergej Lukjanjenko, Boris Jevsejev, Eduard Verkin i drugi…

Osim Ruske Federacije, kao počasnog gosta, na 60. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga će se predstaviti i izlagači iz: Francuske, BiH, Irana, Crne Gore, Republike Srpske, Japana, Belorusije, Hrvatske, Velike Britanije, Španije, Nemačke, Italije, Kine, Brazila, Angole, Indije i po prvi put Rumunije i Azerbejdžana.

Vodič kroz izdavačku godinu 2014.

Izlagački koncept Sajma knjiga je predstavljanje savremene svetske i domaće izdavačke produkcije, pisaca, kao i pokretanje aktuelnih književnih i društvenih pitanja. Pored toga što izdavači na ovoj manifestaciji predstavljaju svoju godišnju produkciju, Sajam knjiga je i mesto na kome bi trebalo da se uspostavljaju kontakti, razmenjuju iskustva, sklapaju poslovi i ostvaruju ostali vidovi poslovne i kulturne saradnje.

Tribinski i promotivni programi obuhvataju značajne pojave i vrednosti književno-kulturne savremenosti i istorije, a u njihovom okviru biće obeleženi jubileji: 60. godišnjica Beogradskog sajma knjiga, 80 godina od rođenja Danila Kiša, stogodišnjica od rođenja Branka Ćopića, 120 godina od rođenja Milana Kašanina, kao i 140-godišnjica Branislava Petronijevića i 1200-godišnjica Metodija Solunskog, slovenskog prosvetitelja.

Programski deo Sajma u kome učestvuju mnogi strani i domaći autori možete pogledati na sajtu >> sajamknjiga.rs.

Serija dečjih programa nosi naslov „Ispod Brankovih krila“, i odigrava se u znaku Branka Ćopića, ali i vodećih pisaca za decu i mlade.

U okviru 60. Sajma knjiga tradicionalno će biti dodeljene nagrade i ocenjena godišnja izdavačka produkcija u kategorijama: Izdavač godine, Izdavački poduhvat godine, Dečja knjiga godine i Najlepša knjiga, a po prvi put i nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku. Za nagrade automatski konkurišu svi izdavači i učesnici Sajma knjiga. Pored tradicionalnih sajamskih nagrada biće uručena i nagrada Dositej Obradović koja se svake godine dodeljuje stranom izdavaču za kontinuirani doprinos u objavljivanju i promociji srpske književnosti, a ove godine je pripala španskoj izdavačkoj kući Acantilado iz Barselone.

U istom terminu sa Sajmom knjiga održavaju se još dve srodne manifestacije, specijalizovane za obrazovanje i nastavu – 46. Međunarodni sajam opreme i sredstava za savremenu nastavu – „Učila“ i 8. Sajam obrazovanja – „Zvonce“.

Ponedeljak i utorak, 26. i 27. oktobar 2015. su dani za porodičnu posetu, kada će biti omogućeno da cela porodica sa jednom kupljenom porodičnom ulaznicom poseti manifestaciju, dok će četvrtak, 29. oktobar 2015. biti posvećen organizovanim posetama učenika, nastavnika, školskih bibliotekara, studenata i profesora. Tim povodom izdavači pripremaju poseban sadržajan program namenjen deci i mladima kao i njihovim učiteljima i predavačima.

Cena pojedinačnih ulaznica je 250 dinara, dok je ulaznica za grupne posete je 150 dinara, a cena porodične ulaznice je 600 dinara.

60. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu traje od 25. oktobra do 1. novembra u vremenu od 10 do 21 sat.

Raspored izdavača po halama pogledajte >> ovde.

Podelite sa prijateljima:
Share