Pjesme za okrjepu djece ili „Ljubav se zove POEZIJA“

O knjizi „Duvak i kruna“ Branke Blagojević – Art Print, Banjaluka, 2022.

Branka Blagojević

Poslije zapaženog pjesničkog prvjenca sa sjajnim naslovom „Osjenčena tišina“, Branka Blagojević izlazi na poetsku pozornicu pred djecu, pred pravdoljubivu publiku koja sudi srcem i ne sluša što nije od srca rečeno.

Branka Blagojević već sa prvom pjesmom pokazuje da ulazi kroz širom otvorena vrata dječijeg svijeta odgovarajućom maštom, izražavanjem i sagledavanjem prirode i omiljenih životinja. Slike se nižu u duginim bojama, oglašavaju se zvonkim glasićima ushićenja, zujanjem i cvrkutima, brižnim šapatima majki i odjecima iz nevidljivih želja. Beskrajni orkestar dječijeg svijeta talasa polja i njiše grane, majčino srce, srce pjesnikinje otkucava usklađeno sa nemirnim ritmovima djece. Sve je u ljubavi i slobodi.

U tom svijetu nema znakova zabrana, ni tragova dominaciji. Ljepota je u dječijim očima, uči nas pjesnikinja kao i to da pažljivo slušamo dječiju maštu kroz koju nam djeca šalju razne poruke i upozorenja. Emotivnost, slikovitost i refleksivnost prožimaju ovu poeziju nenametljivo, blago dozirajući i poučnost po mjeri budućih čitalaca od približno tri do sedam godina. I jezik pjesnikinje je apotekarski primjeren ideji i temi pjesme kao i namjenjenom uzrastu:

PČELICA
Sletjela je pčelica
na mirisni cvijet,
zaigrala igricu:
„Medonosni let“
Od cvijeta do cvijeta,
za zdravlje svijeta.

Mnogo je pisaca opisivalo pčele, ali to pjesnikinju nije uplašilo, ni spriječilo da kaže i napiše nešto o tako lijepoj i značajnoj temi na sebi svojstven način, skromno, lijepo, originalno.

Dužan sam da istaknem još jednu značajnu vrlinu ove zbirke, a to je upotreba naših gotovo zabrovljenih riječi koje kroz pjesmu može dijete da razumije bez objašnjenja, zatim nenametljivo opisivanje značajnih narodnih običaja kao varskršnje farbanje jaja, upotreba stare riječi „duvak“ kako je nazivan pokrov za glavu mlade prilikom vjenčanja, i tako dalje.

Na kraju knjige je antologijska pjesma: „Šta za dijete mama može“ kao dokaz da se i tako velike teme nikada ne mogu potrošiti, da su vječito dobrodošle. Tako isto poželimo dobrodošlicu pjesnikinji Branki Blagojević i knjižici velikog majčinog srca: „Duvak i kruna“ da se useli u biblioteke, dječije sobe i mudre glavice. Toplo je preporučujem za objavljivanje kao dugogodišnji učitelj, direktor biblioteke, književnik i djed. Petica za mamu, i još jedna petica za pjesnikinju. Nadam se i petici za prigodne ilustracije.

Autor: Rado Dimitrijević


Branka Blagojević, rođena je u Gradišci, 1985. godine. U malom potkozarskom selu Gornji Podgradci završila je osnovnu školu. U Gradišci, gdje danas živi i radi, završila je Gimnaziju, a visoko obrazovanje je stekla na Pravnom fakultetu u Banjaluci. Na raznim internet portalima objavljuje svoju poeziju od ljeta 2020-te godine, a pjesme su joj predstavljene u nekoliko književnih časopisa iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Za poljski časopis Plovdiv je na arapski jezik prevedena i objavljena njena pjesma „Možda“. Njene pjesme su zastupljene i u mnogim zbornicima poezije širom Balkana. Nagrađivana za poeziju. Autor je zbirke poezije „Osjenčena tišina“ u izdanju SPKD „Prosvjeta“ Gradiška i „Art print“ Banjaluka (2021) i zbirke pjesama za djecu „Duvak i Kruna“ u izdanju „Art print“ Banjaluka (2022).

Podelite sa prijateljima:
Share