PITANJE OBLIKA: nova knjiga Saše Skaluševića

Početkom jeseni ove godine, kao osamnaesta knjiga u ediciji Vrtlog, izdavača Presing iz Mladenovaca, objavljena je knjiga, književnika i urednika Saše Skaluševića Skale, pod nazivom Pitanje oblika.

Pitanje oblika

Nakon prošlogodišnje knjige Svakodnevni pokušaji apokalipse, već ove godine kod istog izdavača izlazi njegova nova knjiga za koju kao recenzent i pisac pogovora književnik Slobodan Nikolić iz Čačka, piše:

„Sve je nastanjeno u Skaluševićevim stihovima – mit, istorija, politika, ekologija, estetika prezrenog, gradski pejzaž, odbačeni i skrajnuti čovek, tradicija, modernizam, primarna psihologija, nemir i ravnodušnost, pobuna i poslušnost – zapravo sav panoptikon sveta. Da, sva skala čovekovog sna na zemlji je tu, u poeziji negotinskog minezengera.“

I dalje:

„Skaluševićev glas je vazda sveža pobuna protiv autokratije vremena i završetka čoveka. Čovek oblikuje svet prema potrebama svoga duha. Nesaglasnost sa tim duhom rađa pobunu u kojoj su Svi protiv svih, goli čovek naspram golog čoveka.

Dočaravajući svojom poetikom današnje vreme u kome živimo: Rat protiv stanja stvari i traženje novih (zapravo, samo zaboravljenih starih) unutarnjih obala sušto je načelo poetike Saše Skaluševića. Da li smo išta naučili od prevrtljive istorije ili nam od nje ostaju jedino Prljavštine prošlosti:

Danas živimo da bismo živeli
gotovo spokojni za one druge,
koji će doći nakon nas.

Ne znajući za naše greške
za naše čađi.

Njegova poetika stoji na tragu modernih avangardnih zamisli (poglavito impresionističkih, futurističkih i suprematističkih) o dekonstrukciji slike sveta udruženoj sa raspadom slike svesti i znanja, zapravo celokupne duše, ili uklanjanja jasno čitljivih i odmah razumljivih poetskih obrazaca kazivanja (istu ideju srećemo u likovnim postupcima Maljeviča i Kandinskog ili muzičkim inovacijama Šenberga i Stravinskog). Različiti značenjski planovi, različiti doživljajni trenuci, zapravo su, filmskim jezikom rečeno, različiti kadrovi iste scene, a ona je ništa drugo do život sam, život onoga koji ga propevava“.

Na koricama ove zbirke poezije nalazi se fotografija dela, skulpture poznatog umetnika, Negotinca Nedima Hadžiahmetovića Mafe pod nazivom 1100. BC.

Urednik edicije i izdanja je Predrag Milojević a recenzent pesnik, esejist, književni kritičar i prevodilac Nebojša Vasović, koji živi i stvara u Kanadi a koji takođe za ovog autora piše:

Skrajnut jer ne pripada ni beogradskoj ni novosadskoj književnoj „filijali“, Saša Skalušević Skala je pesnik iz Negotina i urednik možda najsamostalnijeg književnog časopisa u Srbiji, „Buktinja“. Autor je stihova lišenih bilo kakvih ukrasa i praznoslovlja, po čemu se razlikuje od foliranata kojih Srbija ima za izvoz.“

Inače reč je o već petoj knjizi Saše Skaluševića Skale, nakon knjiga: Mitovi i senke (2014), Plastična Aleksandrija (2019), Rekreacija pre pakla (2020), i Svakodnevni pokušaji apokalipse (2021), kao i više od dvadesetak brojeva časopisa za književnost, umetnost i kulturu Buktinja, koje je uredio i objavio od 2019. godine na nešto više od šest hiljada strana ukupnog teksta sarađujući sa gotovo svim značajnim književnicima u nas i u regionu.

Knjiga Pitanje oblika, imaće svoje prvo pojavljivanje na 65. Međunarodnom Beograskom Sajmu knjiga, na štandu izdavača Presing. Nakon uvertire i predstavljanja na Sajmu knjiga u Beogradu, ova knjiga biće dostupna u knjižarama i preko sajta izdavačke kuće Presing.

Podelite sa prijateljima:
Share