Pisma T. S. Eliota njegovoj muzi dostupna posle 60 godina

Pisma pesnika T. S. Eliota bliskoj prijateljici Emili Hejl koja mu je, po mišljenju mnogih, bila i muza, biće uskoro dostupna javnosti, posle više od 60 godina.

Oko hiljadu pisama je više od šest decenija u bibilioteci Prinston univerziteta, a istraživači se nadaju da će otkriti dubinu odnosa o kojem se spekulisalo decenijama. Takođe, mnogi veruju da će njihova prepiska pružiti uvid u intimnjije detalje iz života i rada ovog nobelovca i jednog od najpoznatijih pesnika 20. veka.

Studenti, istraživači, profesori moći će da čitaju pisma od četvrtka u biblioteci univerziteta, prenosi AP.

“Mislim da je ovo možda književni događaj decenije. Od ogromnog je značaja da ova pisma ugledaju svetlost dana”, kaže Entoni Kjuda, direktor Međunarodne letnje škole T. S. Eliot.

Hejl i Eliot bili su višegodišnji prijatelji, a pisma su razmenjivali oko 25 godina, počev od 1930. godine. Upoznali su se 1912. u Kembridžu u Masačusetsu, ali su se sprijateljili tek 1927. godine.

Pročitajte i: Barak Obama o T.S. Eliotu

Emili Hejl je donirala pisma 1956. godine, a po dogovoru da se ne otvaraju pre nego što prođe 50 godina od smrti nje ili Eliota. Eliot je umro 1965, a Hejlova četiri godine kasnije.

Biografi kažu da je Eliot naložio da se njena pisma njemu spale.

pisma t. s. eliota

Kjuda kaže da je njihov odnos “sigurno bio neverovatno važan i da je Eliot verovatno smatrao tu prepiskom izuzetno intimnom, čim je bio zabrinut za njeno objavljivanje.

Tomas Sterns Eliot je rođen 1888. u Sent Luisu u Misuriju, da bi se kasnije preselio u Englesku.

Već u mladosti je stekao pesničku slavu. Imao je samo 26 godina kada je objavljena njegova prva pesma “Ljubavna pesma Dž. Alfreda Prafroka”, među najpoznatijima su poeme “Pusta zemlja”, “Četiri kvarteta” i druge. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1948. godine.

Izvor: Novosti.rs

Podelite sa prijateljima:
Share