Pisma mladog Selindžera na izložbi u biblioteci Morgan

Biblioteka_Morgan Library
Foto: Morgan Library. morethanmidtown.com

Jedna od najlepših biblioteka na svetu, koja poseduje neke od najvrednijih rukopisa, starih i retkih knjiga a osnovao ju je američki bankar i finasijer Pjerpoint Morgan, najavila je da će 10. septembra biti otvorena izložba neobjavljenih pisama književnika Dž. D. Selindžera upućenih Mardžori Šird od 1941. do 1943. godine, prenosi B92.

Izložba koju su njeni autori nazvali “Nemoj odustajati” otkriva, kako su rekli organizatori, jednu nepoznatu sliku Selindžera, koji je posle globalnog hita romana “Lovac u raži” postao osobenjak. Naime u tim pismima upućenim mladoj Kanađanki koja je imala literarnih ambicija, Selindžer otkriva mladog čoveka koji još uvek balansira između cinizma i nade.

Pisci_Džerom_Selindžer
Foto: Dž. D. Selindžer

Pisma su bila među kompletom važnih dokumenata koje je biblioteka Morgan kupila u aprilu ove godine. To su rukopisi koji bacaju novo svetlo na Selindžerovo literarno stvaralaštvo, u kojima on pominje pisce koji su uticali na njega i njegovu ličnost na početku karijere.

Među devet pisama koja će biti prvi put izložena očima javnosti do 12. januara 2014. godine najzanimljivije je ono u kome Selindžer govori o svojoj prvoj verziji priče o Holdenu, dečaku koji je iz internata došao kući za Božić.

Selindžer_Mardžori_Šird
Foto: Mardžori Šrid. Toronto. nytimes.com

Leta 1941. kada je Selindžer uputio prvo pismo Širdovoj, imao je 22 godine, a ona mu se obratila pošto je čitala njegove kratke priče koje je već objavljivao u časopisima i koje su je oduševile.

Njene opaske su se veoma svidele mladom autoru koji je pokazao spremnost da joj se u pismima poverava šta radi i tako testira neke svoje nove ideje. Tako je u pismu iz novembra 1941. prvi put naveo da je napisao priču u kojoj je glavni lik mladi Holden koji će postati i junak “Lovca u raži”. Priču je prihvatio da objavi “Njujorker” i zatražio čitavu seriju što je veoma laskalo Selindžeru.

U jednom pismu u kome se Širdova žalila da joj je priču odbio “Njujorker” kolega ju je ohrabrio da ne odustaje.

Ova prepiska se odvijala tokom perioda koji je Selindžer proveo na obuci kao vojnik i iz nje se vidi da je smatrao da je to dosadno i zbunjujuće. On će docnije biti prebačen u Veliku Britaniju i učestvovati u invaziji na Normandiju.

U nekim pismima se može pratiti koliko se muči oko serije priča o Holdenu ali i da oseća da su neke druge priče koje misli da imaju kvaliteta sklonjene na stranu, i u jednom času cinično konstatuje da “misli da će sasvim omanuti sa pisanjem”.

Širdova je preminula početkom ove godine u 95. godini, a ovu prepisku je čuvala u kutiji za cipele u dnu ormana. Kada je zbog starosti prešla da živi u staračkom domu, kutiju sa prepiskom je poverila jednom članu porodice koji je odlučio da je ponudi biblioteci Morgan koja već godinama prikuplja rukopisnu građu o ovom književniku.

Izvor: B92

Podelite sa prijateljima:
Share