“Piščev dnevnik” Davida Albaharija

pisci-david-albahari1
David Albahari. Foto: bif.rs

Od danas na stranicama zagrebačke Bookse možete da pratite kolumnu pod nazivom Piščev dnevnik, koju će potpisivati David Albahari. Tekstovi će izlaziti svakog drugog utorka na sajtu >> Booksa.hr.

Što pisca čini piscem? Kako pisati o pisanju? I kako uopće pisati? Od Albaharija nećemo dočekati konačne odgovore na ova pitanja, ali možemo očekivati maštovite, inteligentne, vrtoglave i iznenađujuće zapise koji variraju od intimnih uvida do javnog društvenog angažmana – stoji u najavi.

Već u prvom tekstu “Uvod u Dnevnik” poznati pisac kroz dijalog postmoderniste i realiste u sebi pokušava da predoči sumnje i preispitivanja kroz koja prolazi u razmišljanjima o čemu bi pisao, zaključujući da je “dnevnik mera realnosti” i da ne može da zamisli kako bi izgledao postmodernistički dnevnik.

Stoga počinjem oprezno, evo ovako…
“Moraš verovati ljudima” ponavljala je moja majka, “moraš im verovati.”
“I živima?”
“I živima i mrtvima”, odgovarala je majka. “Svima.”

U nastavku teksta, prisećajući se detinjstva, on razmišlja o dilemama sa kojima se suočava kao pisac, ali i kao običan čovek, jedan od nas, ističući u prvi plan značaj bezazlenih pitanja sa kojima se susrećemo svakog dana. Jer iza svakog “Kako ste?” krije se priča bez kraja, a mi:

…nastavljamo da lažemo druge, sebe i sve ostale, i radićemo to sve dok još budemo imali reči i daha. A onda, posle toga, ionako ništa više neće biti važno. Ostaje nam jedino ćutanje, i to je sve.

Podelite sa prijateljima:
Share