Pisac u biblioteci, večeri na Kosančiću – novi ciklus programa NBS

Ciklus „Pisac u biblioteci, večeri na Kosančiću“ u organizaciji Narodne biblioteke Srbije održaće se ove godine tokom septembra i oktobra na lokalitetu na Kosančićevom vencu, mestu srušene nacionalne biblioteke u Drugom svetskom ratu.

večeri na Kosančiću

Program će najpre biti posvećen učenicima osnovnih škola i njihovim roditeljima, potom ljubiteljima naivne i marginalne umetnosti i savremene srpske književnosti.

7. septembra 2023. godine, u 18 sati, na lokalitetu na Kosančićevom vencu, mestu srušene Narodne biblioteke Srbije u Drugom svetskom ratu, biće održan prvi program u okviru ciklusa „Pisac u biblioteci, večeri na Kosančiću“ posvećen učenicima, njihovim nastavnicima i roditeljima – „Književna radionica Uroša Petrovića“.

Program koji vodi književnik Uroš Petrović zamišljen je interaktivno u vidu podsticanja učenika i učenica da kroz određene forme, kao što su bajke i zagonetke, inventivnije i uspešnije pristupe svojim obavezama, slobodnom vremenu, rešavanju životnih izazova i razumeju stvarnost u kojoj žive.

Uroš Petrović (1967) je književnik čija dela pomeraju granice u savremenoj literaturi za decu i mlade. Autor je više od dvadeset knjiga (160 izdanja, 500.000 primeraka) i dobitnik većeg broja najprestižnijih nagrada za književnost za mlade. Po njegovom nagrađenom romanu Peti leptir snimljen je prvi (i jedini) dugometražni 3D film u istoriji srpske kinematografije. Autor je i više originalnih stonih društvenih igara, od koje su tri nagrađene priznanjem Dobra igračka Prijatelja dece Srbije i dve nagradom Gran Pri za Igračke sa svrhom. Dao je doprinos i u realizaciji kultnog serijala Fazoni i fore, kao i u kvizu Lavirint na Javnom servisu Radio televizije Srbije kao Tvorac lavirinta. Dobitnik je i većeg broja nagrada za fotografiju (National Geographic, Microsoft, Wikipedia), koje objavljuje širom planete. Koautor je NTC sistema učenja, i autor koncepta Zagonetna pitanja, kao i programa za usavršavanje Kako razmišljanjem izvan ustaljenih okvira doći do novih ideja i rešenja?, Zagonetne iluzije mozga, Mozgaonica za bolji svet i Misli kreaKtivno. Jedan je od prvih zvaničnih kreativnih ambasadora Srbije u okviru nacionalnog projekta Srbija stvara. Knjige su mu do sada objavljene i u Italiji, Mađarskoj, Grčkoj, Sloveniji, Rumuniji, Severnoj Makedoniji i Češkoj, kao i na engleskom jeziku. Bio je predsednik Mense Srbije i jedan od najuspešnijih rešavača IQ X testa na svetu.

Ciklus Pisac u biblioteci, večeri na Kosančiću“ otpočeo je 2013. godine, a nakon petogodišnje pauze obnavljen je 2021. godine kada je obeleženo osam decenija od uništenja zgrade Narodne biblioteke Srbije i njenog gotovo celokupnog knjižnog fonda u Drugom svetskom ratu na pomenutoj lokaciji.

Ciklus je obnavljen sa ciljem povratka pisaca, književnosti i čitalaca, kao i drugih umetničkih stvaralaca, na Kosančićev venac, prostor ne samo sećanja, već obnove i stvaranja.

PROGRAMI septembar – oktobar 2023.

  1. septembar 2023, 18 sati – Interaktivna dečija književna radionica Uroša Petrovića.
  2. septembar 2023, 18 sati – Interaktivna dečija književna radionica Dejana Aleksića.
  3. septembar 2023, 18 sati – O naivnoj i marginalnoj umetnosti. Razgovor sa dr Ivanom Bašević Antić. Moderator: Milena Đorđijević.
  4. septembar 2023, 19 sati – Književni razgovori. Gost: Slobodan Vladušić. Moderator: Milena Đorđijević.
  5. oktobar 2023, 18 sati – Književni razgovori. Gošća: Danica Vukićević. Moderator: Milena Đorđijević.
  6. oktobar 2023, 18 sati – Književni razgovori. Gost: Uglješa Šajtinac. Moderator: Milena Đorđijević

Ulaz je slobodan.

Podelite sa prijateljima:
Share