PISAC U BIBLIOTECI: Slobodan Tišma

25. novembra 2022. godine, u 19 sati, u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije, u okviru ciklusa Pisac u biblioteci, gostovaće književnik Slobodan Tišma. Moderatorka razgovora biće Milena Đorđijević.

Pisac u biblioteci

U razgovoru će biti reči o temama inspirisanim novim romanom Slobodana Tišme Život pesnika (Nojzac, 2022): o prevrtljivim pripovedačima, o namernim greškama u umetničkom tekstu, o dosadi u savremenoj književnosti i o slabim subjektima u životu i literaturi.

Prvi deo trilogije: Astal tiš, riba friš. Život pesnika ima podnaslov: Political nigredo. Knjiga je napisana u formi ja-naracije. Kao u nekoj vrsti ispovesti, Slobodan Tišma piše portret umetnika u mladosti, garniran razmišljanjima o svetu, umetnosti i životu u obliku kratkih eseja. Autor još pojačava već prepoznatljivu poziciju ja-naratora kao “slabog subjekta” karakterišući ga kao političkog nigreda, dakle člana političke zajednice na najnižem stupnju društvene relevancije. Tehnički gledano, ta pozicija mu je međutim potrebna za uspostavljanje ravnoteže u tekstu, tako da povremeno može da bude nemilosrdan i prema drugim protagonistima knjige.

Slobodan Tišma novosadski je konceptualni umetnik, književnik, osnivač bendova Luna, La Strada. Autor je poetskih knjiga Marinizmi, Vrt kao to; dnevničkih zapisa Blues diary – Pitoma religiozna razmišljanja; zbirke priča: Urvidek; romana: Quattro stagioni, Bernardijeva soba, Grozota ili…

Program se može pratiti i uživo onlajn preko zvanične Fejsbuk stranice Narodne biblioteke Srbije i u odloženom gledanju preko Jutjub kanala Narodne biblioteke Srbije.

Podelite sa prijateljima:
Share