Petnaest godina rada Izdavačke kuće ARHIPELAG

Izdavačka kuća Arhipelag obeležava petnaest godina uspešnog rada. Osnovana pre tačno petnaest godina, 15. maja 2007, ova izdavačka kuća objavljuje knjige iz oblasti srpske i svetske književnosti, književnosti za decu i mlade, filozofije i sociologije, političke teorije i istoriografije, psihologije i ekonomije.

izdavačka kuća

Najpoznatiji kao izdavač vrhunske savremene srpske i svetske književnosti, Arhipelag je ekskluzivni izdavač dela Danila Kiša za Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Arhipelag je i najaktivniji nacionalni izdavač edicije 100 slovenskih romana.

Arhipelag je definisan kao izdavač koji objavljuje knjige u znaku najuzbudljivije mašte i najboljeg znanja. Osnovni koncept Arhipelaga jeste da na tržištu proverava svoje ideje i da ih tu zastupa, a da mu, pri tome, kultura daje visoke kriterijume i dobru meru u svakodnevnom poslu. Izdavačka kuća Arhipelag je aktivan kulturni i izdavački projekat zasnovan na visokim kriterijumima u izboru knjiga, standardima profesionalnog izdavaštva, uređivački profilisanim bibliotekama, kao i na interaktivnom odnosu sa čitaocima.

Arhipelag je tokom petnaest godina pokrenuo 20 profilisanih i prepoznatljivih edicija. Knjige u izdanju Arhipelaga dobile su preko 90 književnih nagrada, od kojih su neke međunarodne. Knjige srpskih pisaca objavljene u Arhipelagu prevedene su na preko 25 stranih jezika. Za svoje knjige, edicije ili dizajn Arhipelag je dobio više nagrada na domaćim i međunarodnim regionalnim sajmovima knjiga. Na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga (oktobar 2009) Arhipelag je proglašen za Izdavača godine u Srbiji.

Za petnaest godina rada Arhipelag je organizovao preko skoro dve hiljade književnih i kulturnih programa. Arhipelag je u junu 2012. godine pokrenuo Beogradski festival evropske književnosti koji će se ove godine održati po jedanaesti put. Arhipelag je pokrenuo i ediciju elektronskog izdavaštva e-Arhipelag, kao i svoja prva audio izdanja.

Arhipelag je u proteklih petnaest godina organizovao gostovanja i srpske turneje preko 100 poznatih svetskih pisaca. Književne večeri Davida Grosmana, Klaudija Magrisa, Đerđa Konrada, Petera Esterhazija, Čarlsa Simića ili Adama Zagajevskog bile su neke od najuzbudljivijih i najposećenijih književnih večeri u Beogradu i Srbiji u poslednje tri decenije.

Gojko Božović. Foto: Arhipelag

– Nismo mogli da biramo vreme u kome ćemo raditi, ali smo mogli da biramo knjige, koncept, načine komunikacije, karakter svog delovanja. I birali smo ih i opet bismo ponovili te izbore koje smo pravili u godinama Arhipelaga u najboljem uverenju da vrhunska srpska i svetska književnost i humanistika mogu biti najpostojanija tačka u vremenu kriza, ali i ostavština za vreme kada olujne krize neće biti jedino što je vidljivo na horizontu. Arhipelag to je preko dvesta autora, desetine prevodilaca i saradnika, stotine knjiga, preko hiljadu programa, hiljade članova Kluba čitalaca Arhipelag, desetine hiljada prodatih primeraka knjiga, stotine hiljada čitalaca. Ali Arhipelag nisu brojevi. Arhipelag su ljudi okupljeni oko jednog kulturnog i izdavačkog poduhvata – pisci i čitaoci, prevodioci i dizajneri, urednici i saradnici; knjige izabrane da traju; ideje koje razmenjujemo verujući da društvo ne može bez razgovora, novih vrednosti i novih sadržaja. I s tim uverenjima, zajedno s knjigama koje smo objavili, zajedno s čitaocima koji čitaju naše knjige i sa onima koji će ih tek čitati, započinjemo novih petnaest godina. Knjige su iza nas kao naše najvrednije nasleđe. Knjige su pred nama kao nasleđe koje tek treba stvoriti – kaže Gojko Božović, osnivač i glavni urednik Arhipelaga, najavljujući nove knjige, programe i aktivnosti Arhipelaga.

U okviru izdavačke kuće deluje Klub čitalaca Arhipelag, jedna od najaktivnijih mreža čitalaca u Srbiji, dok u okviru sajta www.arhipelag.rs postoji i Arhipelag magazin, onlajn magazin za književnost, kulturu i nove ideje.

Podelite sa prijateljima:
Share