Petar Matović: dobitnik nagrade Branko Miljković

Od preko 150 pesničkih knjiga, žiri je odlučio da književnu nagradu “Branko Miljković” dodeli Petru Matoviću, za zbirku pesama Iz srećne republike.

Jednoglasnom odlukom predsednika žirija Gorana Maksimovića i članova Marjana Čakarevića i Nikole Živanovića, nagrada “princa poezije” je ove godine otišla Matoviću, čiju zbirku je izdao Kulturni centar iz Novog Sada.

Poezija Petra Matovića je usmerena ka pojedinačnoj pesmi, ali u obličavanju zbirke ovaj autor uspeva da odgovori i na generacijske zahteve tako što već uobličene pesme slaže u složeni poredak naknadnim uređivanjem zbirke. Na sličan način pesničke slike u jednoj pesmi, osim što same po sebi spajaju najraznovrsnije elemente, ne stoje tu samo radi sebe samih već imaju funkciju kako na nivou te pesme, tako na nivou cele knjige – piše u obrazloženju.


U užem izboru za nagradu “Branko Miljković” bilo je 9 pisaca: Ana Marija Grbić: Zemlja 2.0 (Arete, Beograd); Bojan Vasić: Volfram (Kontrast, Beograd); Branislav Živanović: Sidro (Udruženje književnika i književnih prevodilaca Pančeva, Pančevo); Danilo Lučić: Šrapneli: pejzaži od baruta (Arete, Beograd); Zoran Pešić Sigma: Pasternakovo uže (Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“, Kraljevo), Maja Solar: Bez začina (Kulturni centar Novog Sada, Novi Sad); Petar Matović: Iz srećne republike (Kulturni centar Novog Sada, Novi Sad); Saša Jelenković: Sećanja počinju posle smrti (Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“, Kraljevo); Stana Dinić Skočajić: Biće snega (Zavod za kulturu Vojvodine, Novi Sad).


Ovogodišnjem laureatu nagrada će biti uručena u maju, kada budu organizovani “Dani Branka Miljkovića” u Nišu.

Nagradu “Branko Miljković” za najbolju knjigu pesama na srpskom jeziku dodeljuje Skupština grada Niša od 1971. godine, a kažu da je ove godine finansijski podržava Ministarstvo kulture, a organizator dodele priznanja je Niški kulturni centar, prenose Južne vesti.

Petar Matović je rođen 1978. godine i u Beogradu je završio studije srpske književnosti. U njegovoj biografiji se navodi da piše poeziju i eseje i objavljuje u periodici. Zastupljen je u više antologija u zemlji i inostranstvu, a pesme su mu prevedene na više jezika – poljski, engleski, nemački, švedski, francuski, italijanski, španski, katalonski, portugalski, rumunski, makedonski, slovenački, mađarski. Objavio je zbirke pesama: Kamerni komadi, Koferi DŽima DŽarmuša, Odakle dolaze dabrovi i Iz srećne republike.

Podelite sa prijateljima:
Share