Petar I – Kralj oslobodilac – predstavljena monografija D. Bapca

Petar I - Kralj oslobodilac

U svečanoj sali Skupštine grada Beograda, nekada dvora kralja Petra Prvog Karađorđevića, predstavljena je monumentalna monografija Dušana M. Bapca „Petar I – Kralj oslobodilac”, u izdanju Evro Book izdavačke kuće iz Beograda.

Goste je u ime izdavača pozdravila Milica Ašćerić, PR menadžer ove kuće, a potom se prisutnima obratio Njegovo kraljevsko visočanstvo prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.

„Izuzetno mi je zadovoljstvo da vas pozdravim na promociji knjige ’Petar I – Kralj oslobodilac’, člana krunskog veća, Dušana Bapca. Vladavinu mog pradede, Njegovog veličanstva kralja Petra I pamtimo kao zlatno doba parlamentarne demokratije. Kralj Petar I zapamćen je kao najvoljeniji vladar i kao kralj oslobodilac. Čestitam Dušanu što nam je predanim radom podario ovu knjigu. Veoma sam mu zahvalan na tome i toplo preporučujem njegovu knjigu svima!”, istakao je princ u svom sažetom izlaganju.

Na promociji su o knjizi pored autora govorili prof. dr Čedomir Antić, srpski istoričar, kao i prof. dr Čedomir Vasić koji je magistrirao na slikarskom odseku Akademije za likovne umetnosti u Beogradu i urednica izdanja Gordana Subotić.

Antić je ocenio da je za proteklih 100 godina od kraja Prvog svetskog rata objavljen impozantan broj monografskih publikacija o Petru Prvom, ali da ova, Dušana M. Bapca, predstavlja jedinstvenu političko-istorijsku analizu okolnosti koje su pratile život i vladavinu jedne od najistaknutijih figura srpske istorije.

Čedomir Vasić je primetio da je vizuelni materijal posebnost ove kulturno-istorijski značajne knjige, u kojoj je objavljeno preko 300 slika i fotografija, kao i da su mnoge među njima dosad bile nepoznate javnosti.

Takođe, za potrebe izrade pomenute monografije, prikupljeni su portreti Petra Karađorđevića koji se čuvaju u svim muzejima u Srbiji i Republici Srpskoj, ali i na širem prostoru bivše Jugoslavije, kao i u privatnim zbirkama. Na taj način će, rekao je, čitaocima knjige biti omogućeno da vide portrete čiji autori su bili Arsenije Petrović, Uroš Predić, Vlaho Bukovac, Nikola Milojević, Špiro Bocarić, Vsevold Guljevič, Vladimir Becić, Bogosav Vojnović – Pelikan, Frensis Oven Selsburi, Valdo Berbe i drugi.

U ovoj monografiji su po prvi put publikovane fotografije nekih ličnih predmeta kralja Petra, poput venčanih kruna kneza Petra i kneginje Zorke sa Cetinja iz 1883, triptih ikona koju je kralj Petar dobio na poklon od ruskog cara Nikolaja II , dva molitvena krsta koja je poklonio manastiru Hilandar prilikom posete 1910, prvi rendgenski snimak u Srbiji iz 1905. godine, na kome se vidi šaka kralja Petra sa zaostalim kuršumom iz francusko-pruskog rata, knjiga episkopa žičkog Save Dečanca „Vladalac i narod – krunisanje i miropomazanje vladaoca i dužnosti njegove i narodne”, sa posvetom kralju Petru, dvorski meniji, pozivnica za slavu, eks librisi, naravno i krunidbene insignije iz 1904. godine i još mnogo toga.

Autor Dušan Babac rođen je 1969. godine u Beogradu. Potiče iz porodice sa vojnom tradicijom i od najranijeg detinjstva pokazuje interes za vojnu istoriju i uniforme. Član je Krunskog saveta, a do sada je objavio veliki broj spisa i 24 knjige. Dušan se na promociji poslednji obratio prisutnima čitajući deo iz predgovora svoje knjige koji je posvećen vlasniku i osnivaču Izdavačke kuće Evro Book – Novici Jevtiću a potom se zahvalio i drugima koji su ga podržali u ovom stvaralačkom književnom poduhvatu, ali najtoplije reči zahvalnosti uputio je svojoj supruzi Tatjani Babac kao i sinovima zato što ga, kako je i sam rekao, trpe od knjige do knjige.

Podelite sa prijateljima:
Share