PET PRIČA – multimedijalna izložba u Gradskoj galeriji

pet priča

Pet priča naziv je audio-vizuelne izložbe autora koji stvara pod pseudonimom Milli2nd. Izložba je otvorena 17. februara, u Gradskoj galeriji KC Grad i trajaće do nedelje 23. februara.

Pet priča, koje su promenile autora kao umetnika i njegov pogled na svet, prikazane su kroz pet objekata koji posetiocima pružaju interaktivni doživljaj i direktno ih povezuju sa radom autora.

U okviru izložbe Pet priča, prema rečima autora, predstavljeni su koncepti koji su ga promenili kao umetnika i kao osobu. Autor predstavlja svoj pogled na zemlju u kojoj je odrastao i kaže:

“Osećam dužnost da ove priče – odnosno svoje istine – kažem u nadi da će vas one podstaći da postavljate pitanja, da razmišljate kritično i da, strast za kojom žudite, ali ste u nedomici, pratite svim srcem. Zapazićete i objekte napravljene od ogledala. Za svaki objekat (piramidu) uvezana je jedna priča, a svaka priča obeležena je brojem. Svaka sledeća u nizu je rezultat prethodne. Sve zajedno čine jednu celinu. Želim da dok slušate priču vidite sebe. Želim da čujete priču sami, bez drugih uticaja. Gledajte sebe u oči. Vi ste deo priče.”

Ova neobična izložba, koja je pre Beograda bila predstavljena publici u Novom Pazaru, traži aktivnog učesnika koji je otvoren za komunikaciju i umetnički izraz nalazi u novim medijima. “Taj drugačiji umetnički izraz nudi i drugačiji doživljaj. Umetnost je pre svega komunikacija. Njen komunikacijski kvalitet je njena najveća vrednost. Ona je u samom činu stvaranja, kada je u dodiru i kontaktu sa publikom. U tome se ogleda njen potencijal za rast, razvoj i preobražaj i danas imamo priliku da prisustvujemo jednoj takvoj izložbi” – navela je Fatima Durović u tekstu kataloga koji prati izložbu.

Svaka priča na izložbi ispričana je na drugačiji način u skladu sa temom, a jedna od tema kojom se autor bavi jesu i problemi koji postoje u našoj državi. Prema rečima autora, jedna od tih priča daje dijalog dva seljaka u autobusu. U audio smislu priča je urađena kao foley: kroz dizajn zvuka na nivou holivudskog filma, baš poput i trenutne situcaije medija u našoj državi.

Pričajući o uticaju književnosti na savremenu publiku, Milli2nd između ostalog kaže da, iako novije generacije imaju manje strpljenja i očekuju instant odgovore, ipak uticaji pisane reči su i dalje izuzetno prisutni među mladima:

“Imamo snove. I kada spoznamo taj svoj san, strast, imamo i cilj. Ako gledate na taj san kao na jednu igru, i ako ozbiljno želite da ostvarite svoj cilj, brzo otkrijete ko su ljudi koji su došli do cilja, oni koji su ostavarili svoje snove i koji igraju tu igru najbolje. Da biste vi stigli do cilja morate da naučite i razumete pravila igre. Brzo sebi date odgovor – znanje (ali i rad!) je jedini način. Moji najveći idoli, svi do jednog, su imali knjigu koja ih je oblikovala ili promenila njihov život”.

Pročitajte i: Roman BREME – prikaz i promocija knjige Gunstejna Bakea

Na pitanje koje čitalačko iskustvo je najviše uticalo na njega, Milli2nd kaže da je to bio Rajner Marija Rilke i njegova Pisma mladom pesniku, naglašavajući da svako ko želi da bude umetnik, ili ostvari svoj cilj treba da pročita ovu knjigu.

Mili2nd rođen je u Smederevu 1998. godine. Odrastao je u Srbiji. U Beogradu je pohađao školu za dizajn. Kao nagrađen i talentovan učenik dobio je priliku da obrazovanje nastavi u Americi gde sada studira i stvara. Postao je popularan preko društvenih mreža koje su mu omogućile da sa publikom podeli svoje video radove.

@milli2nd

Dua Lila’s favorite drink is red wine… #dualipachallenge #dontstartnow #dualipa #redwine

♬ original sound – milli2nd

Izložba u Gradskoj galeriji će biti otvorena svakodnevno do 23.02. od 14 do 20 časova.

Podelite sa prijateljima:
Share