“Pesme, Elektra” Danila Kiša u izdanju Arhipelaga

Danilo Kis Pesme Elektra

Sabrane pesme Danila Kiša od ranih stihova do poslednjih nedelja njegovog života i njegovu najpoznatiju pozorišnu dramu “Elektra” Arhipelag je objavio u jednoj knjizi u okviru Dela Danila Kiša u deset knjiga. Knjigu je priredila Mirjana Miočinović. Ovim izdanjem Dela Danila Kiša Arhipelag obeležava 80 godina od rođenja velikog pisca.

Kišov pesnički opus nije veliki po obimu, to je ukupno trideset pet pesama, od kojih trinaest nije objavljeno za pesnikovog života. Najveći broj pesama Kiš je pisao pedesetih i šezdesetih godina. Danilo Kiš je u književnost ušao kao pesnik i premda se u svojoj zreloj fazi retko oglašao u formi stihova lirska dimenzija je ostala trajno i jedno od najizrazitijih svojstava njegove književnosti.

Zanimljivo je da su prvi i poslednji Kišovi književni tekstovi nastali u obliku poezije. Kiš je u književnost ušao objavljujući pesmu „Oproštaj s majkom“ 1953. godine, da bi poslednji književni tekst koji je napisao bila pesma „Na vest o smrti gospođe M. T.“, posvećena Miri Trailović, iz avgusta 1989. godine.

Kišova drama “Elektra” nastala je 1968, a premijerno je izvedena u Ateljeu 212 u novembru iste godine. Sam Kiš je u belešci o nastanku “Elektre” svoj postupak u jednoj ironičnoj formi nazvao „slobodnim asociranjem nad jednim dramskim tekstom“. Čitanje Kišove drame pokazuje kako je pisac, ostajući prividno u ravni Elektrinog doba, napravio čitavu novu dramu u kojoj se iskazuju psihologija i tragičke senke modernog doba.

Polazeći od velike Euripidove drame, Danilo Kiš je oblikovao dramu koja, u snažnom dijalogu sa antičkom tradicijom, progovara o nekim od osnovnih pitanja Kišovog i uopšte modernog vremena.

“Danilo Kiš je pisac koji ima ne samo tumače nego i čitaoce. I on svoje čitaoce neprestano stiče u novim generacijama. Upravo zato je neophodno da dela Danila Kiša stalno budu dostupna u dobrim i pouzdanim izdanjima. Sa naslednicima autorskih prava Danila Kiša dogovorili smo se da ubuduće Kišova dela u našem izdanju budu dostupna ne samo u Srbiji nego i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini”, naglasio je Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga.

Podelite sa prijateljima:
Share