PERNIČKE PRIČE: poklanjamo dve knjige Zdravke Evtimove

Knjigu Perničke priče bugarske autorke Zdravke Evtimove nedavno je objavila Izdavačka kuća Heliks kao deo projekta Književni razgovori sa budućnošću koji se realizuje u okviru programa Kreativna Evropa, a knjigu je na srpski prevela Jasmina Jovanović.

perničke priče

Perničke priče su kratke, koncizne, efektne, intrigantne, dirljive, velike, dopadljive, metaforične, simbolične, magijske, fantastične. A likovi – likovi su predstavnici i nosioci svojih teških sudbina, heroji oličeni u običnim ljudima, komšijama, prolaznicima, oni koje svi mi srećemo svakog dana, bilo gde.

Iako prilično obojena bugarskim mentalitetom i tradicijom, ova zbirka je sveopšta i toliko ljudska da se svaki čitalac, sa bilo kojeg podneblja, može u njoj prepoznati. Siromašni i buržuji, žene žrtve nasilja i alkoholičari u dugovima, mladi ljubavnici i razvedeni parovi, bolesna deca, gastarbajteri preljubnici, nimfomanke i egoisti… paleta likova koji se javljaju u ovim pričama je prebogata i prešarena. Ali mestimično i fantastična – siromasi koji se okamenjuju ali zadržavaju emocionalnost i bogati kojima je dozvoljeno da borave kratko u ljudskom obličju.

Naizgled naivne i lepršave, Perničke priče su nežne i poetske, a ujedno snažne i moćne, uzvišene i upečatljive. I gotovo uvek dvosmislene. One u kojima završetak ostavlja gorak ukus u ustima, zapravo nose u sebi tračak svetlosti i nade. One u kojima deluje sve krasno i bajkovito, zapravo sadrže klicu tragedije. Evtimova je stvorila majstorski ujednačeno i promišljeno delo.

Specifičan i autentičan glas i stil Zdravke Evtimove ne trpi kitnjaste rečenice ili gomilanje epiteta. Svedeno, jasno i precizno, duhovito ali potresno, i iznad svega sa puno ljubavi i razumevanja, ona piše o čoveku uopšte, o istini i nadanjima, o odlučnosti i nepokolebljivosti da se u svakoj situaciji, do kraja ostane Čovek, dostojanstven i u svojoj biti dobar i pošten.

U decembru 2014. godine, zbirka kratkih priča Perničke priče ovenčana je međunarodnom književnom nagradom Balkanika za najbolju knjigu objavljenu na nekom od balkanskih jezika u 2013. godini.


Zdravka Evtimova (1959), bugarska književnica, rođena je u Perniku, gde živi i radi kao pisac i prevodilac sa engleskog, francuskog i nemačkog jezika. Poznata je po stvaralaštvu u formi kratkih priča, no njen rad obuhvata i četiri romana. Priče su joj objavljivane u najprestižnijim svetskim književnim časopisima, od Amerike preko Evrope do Azije. Njena dela su prevedena na više od dvadeset jezika i za njih je nagrađena brojnim nagradama, kako u Bugarskoj, tako i u mnogim zemljama na različitim kontinentima.


U saradnji sa Izdavačkom kućom Heliks poklanjamo vam dva primerka knjige Zdravke Evtimove Perničke priče. Knjigu možete dobiti ako nam u komentarima ispod ovog teksta, do nedelje 27. novembra, ostavite odgovor na pitanje koju knjigu često preporučujete prijateljima. Dobitnike ćemo odrediti pomoću aplikacije Random.
Knjige šaljemo samo na teritoriji Republike Srbije.


Podelite sa prijateljima:
Share

38 Comments on “PERNIČKE PRIČE: poklanjamo dve knjige Zdravke Evtimove”

  1. Меша Селимовић “Дервиш и смрт”

  2. ,,Tajne srećnog života” Suzan Majsner
    Knjiga čiji me naslov nikada ne bi privukao, da je nisam dobila na poklon. Ali tokom i nakon čitanja bila sam izuzetno emotivno uzburkana. Knjiga je išla od ruku do ruku i nema ko nije zasuzio i osetio stezanje u grlu, a isto tako i oduševljenje.

  3. Džozef Marfi – Moć podsvesti. Knjiga koja je promenila način na koji razmišljam, nabolje, naravno. 😂

  4. Kompleksnost žudnji likova je ono sto je ovu zbirku čini neobičnom i jedinstvenom.

  5. Konpleksnos žudnji likova u ovom delu je ono sto ga ističe i čini izuzetnom.

Comments are closed.