PEN centar osudio otkazivanje predstavljanja knjige Trebješanina

Srpski PEN centar je s najdubljim zaprepašćenjem primio vest da je otkazano predstavljanje knjige dr Žarka Trebješanina u Muzeju vina i vinogradarstva u Aleksandrovcu.

Trebješanin

Predstavljanje Trebješaninove knjige „Snovi, psihološko tumačenje“ otkazano je u poslednjem trenutku, na sam dan promocije, bez ikakvog obrazloženja. Iz razgovora Trebješanina i direktora Muzeja proističe da su razlog otkazivanja kulturnog događaja politički stavovi autora.

Žarko Trebješanin izjavio je za N1 da je iznenada otkazana promocija njegove knjige “Snovi, psihološko tumačenje” u Aleksandrovcu i da pretpostavlja da je razlog za to politički pritisak.

„U Aleksandrovcu sam, u blizini, trebalo je da bude danas promocija moje knjige o snovima ‘Snovi, psihološko tumačenje’, bilo je sve dogovoreno, odštampan je plakat, bili smo kod direktora Muzeja vina i vinogradarstva, tamo ima lepa sala i dogovorili smo čak da i on da neku svoju uvodnu reč. Međutim, on je danas otišao kod mog prijatelja koji je sve organizovao i rekao da je otkazano, bez obrazloženja“, ispričao je Trebješanin za N1.

Žarko Trebješanin. Foto: N1

Na pitanje zašto je promocija otkazana, Trebješanin je rekao da pretpostavlja da je u pitanju politički pritisak.

„Pretpostavljam da je tako, naredba s vrha, nema šta drugo“, kazao je.

Srpski PEN centar osuđuje političke intervencije u kulturi, a politička merila u kulturi smatra posebno opasnim. Ovakvi događaji duboko zabrinjavaju, jer obnavljaju vremena zabrana i crnih lista.

Srpski PEN centar poziva institucije kulture u Srbiji, javne i privatne, da se odupru političkim pritiscima i da svoje programe sprovode u skladu s najvišim kulturnim, umetničkim i profesionalnim standardima, a ne u skladu s političkim stavovima ili političkim statusom ljudi iz kulture, umetnosti i nauke, navodi se u saopštenju Upravnog odbora Srpskog PEN centra.

Podelite sa prijateljima:
Share