PČELINJI ŽAMOR roman o čovekovoj vezi s prirodom i potrazi za ljudskošću

Pčelinji žamor naziv je romana Sofije Segovije, koji je nedavno objavila IK Dereta. Ovaj roman miriše na lavandu, pomorandže i med i donosi priču o ljubavi i porodici, čovekovoj vezi s prirodom i potrazi za ljudskošću. Knjigu je sa španskog prevela Aleksandra Matić.

PČELINJI ŽAMOR

Sofija Segovija, savremeni glas meksičke književnosti, ovim delom daje svoj pečat tradiciji magičnog realizma, navodi u opisu knjige Izdavačka kuća Dereta.

U malom meksičkom gradu Linaresu, bogata stočarska porodica Morales živi na hacijendi okupanoj mirisima majčine dušice i muškatli. Jednoga dana, stara dojilja, nana Reha, nalazi tek rođenu bebu, dečaka izobličenog lica, prekrivenog pčelama. Uprkos stavu meštana da je dete poljubio đavo, na nanino uporno insistiranje, Moralesovi odlučuju da ga usvoje i nazovu Simonopio. Odrastajući, dečak koji razgovara s pčelama pokazuje natprirodni dar – u stanju je da predvidi događaje…

Tokom narednih godina, porodica je svedok turbulentnih istorijskih okolnosti, poput pandemije španske groznice iz 1918, Meksičke revolucije, ili ljubomore sugrađana ‒ a u svemu tome ima Simonopijevu zaštitu.

Pčelinji žamor redak je primer istorijske fikcije; realistično uokviren istorijskim događajima – Meksičkom revolucijom, španskom groznicom – a u isto vreme ispunjen natprirodnim dešavanjima i fantastičnim likovima, koji Segoviju stavljaju u red s piscima magičnog realizma kao što su Gabrijel Garsija Markes i Izabel Aljende. (Historical Novel Society)


Sofija Segovija rođena je 1965. u Montereju u Meksiku. Studirala je komunikologiju, predavala kreativno pisanje, bavila se političkim PR-om i napisala nekoliko drama. Autorka je romana Noche de huracán (2010), Huracán (2016) i Peregrinos (2018), a internacionalnu slavu stiče delom Pčelinji žamor (2015), koji je Penguin Random House nazvao književnim otkrićem godine, a iTunes proglasio romanom godine.

Sofija obožava putovanja, ali najviše voli da provodi vreme kod kuće, sa svojim mužem, troje dece, dva psa i mačkom.

Magični realizam iz Meksika, Pčelinji žamor Sofije Segovije – njen prvi roman preveden na engleski – nudi vrtlog istorije, tradicije, tragedije, iskupljenja i, naravno, magije. (Washington Independent Review of Books)

Podelite sa prijateljima:
Share