PAZI ŠTA ČITAŠ: Peti Festival kulture – FesK

Jubilarni Peti festival FesK “Pazi šta čitaš “ koji okuplja više od pedeset izdavača humanistike, kulture i umetnosti održaće se od 1. do 4. oktobra na Otvorenom platou na Terazijama 34 u Beogradu, u organizaciji izdavačke kuće HERAedu iz Beograda.

Pazi šta čitaš

U javnosti prepoznatljiv kao FesK, ovog puta i u duhu svetskih tendencija i interaktivnog izložbenog prostora, Fesk će imati posebne programe koji će obrađivati teme koje spajaju kulturu i životnu sredinu, socijalne promene ali i teme iz oblasti muzike i filma kroz tematske dane: „U sinergiji zelenih vrednosti“ i „Zvučanje i značenje u dodiru sa muzikom i filmom“. Poseban deo FesK-a će obrađivati teme tradicije i budućnosti kroz program „Tradicija pro futuro“.

Tokom manifestacije će biti predstavljeno 30 programa, preko 1000 naslova, 2 izložbe, 3 filma, a učestovaće preko 50 institucija među kojima su izdavačke kuće, muzeji, biblioteke i fakulteti u ravnopravnoj konkurenciji za nagrade (Knjiga koja ima trajnu vrednost, Doprinosi inovativno-obrazovnom procesu i Vredno reprint izdanje).

Koncept Fesk-a je uvek isti, da se istakne značaj izdavaštva u nacionalnoj kulturi Srbije i da se ukaže na globalne trendove multidisciplinarnog pristupa ovim oblastima.

Festival knjige na otvorenom umesto Sajma knjiga

Kao poseban deo programa izdvaja se fotodokumentarna izložba o Luki Ćeloviću „Ostvarenje srpskog sna“ , Hercegovcu koji je početkom 20. veka sav svoj kapital uložio u izgradnju i razvoj privrednog života i postavio temelje urbanog Beograda, a koja se realizuje u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom.

Deo stručne akademske publike privući će Okrugli sto „Integrisani koncept saradnje biblioteka, muzeja i arhiva“ kao i FesK forum „Umetnost u dinamici interaktivnog pristupa u učenju“ koja se realizuje sa Univerzitetom iz Prištine.

Festival počinje svečanom dodelom nagrada i muzičkim programom “Betoven na obradi sremskog zvuka” – Kvarteta Maestre, u slavu 250 godišnjice rođenja Betovena. Odmah sledi zanimljiv diskurs o uticaju medija, kulture i umetnosti u doba populizma (MIlena Dragićević Šešić, Mirjana Nikolić uz performans Branka Miliskovića).

„Veliki je izazov, u vreme pošasti koja nam se dešava, da realizujemo jubilarni Peti FesK “Pazi šta čitaš” i da domaćoj javnosti predstavimo najbolja izdanja srpske izdavačke produkcije u oblasti humanistike, kulture i umetnosti. U ovo vreme ekonomske, moralne i kreativne krize želimo da se distanciramo od fenomena lake, zabavne literature koja već uveliko dominira našom medijskom
scenom i nehotično kreira novi ukus naše čitalačke publike. A toliko serioznih i zanimljivih naslova oko nas. Mislim da je početak oktobra pravi trenutak za predstavljanje važne izdavačke produkcije zbog socijalne adaptacije na neku novu realnost oko nas koja nam se dešava, u kojoj ne smemo da zaobilazimo knjigu. Naša je dužnost da motivišemo Beograđane da dodju na FesK jer su kvalitetni
naslovi i teme iz oblasti kulture uvek dostupni pod veoma povoljnim uslovima. Festival će biti organizovan prema svim preporučenim merama Vlade Republike Srbije, pa bih ovim putem apelovala na posetioce da nose maske i da drže preporučenu distancu“, izjavila je Zorica Stablović Bulajić, osnivač i direktor Festivala.

Radno vreme FesK-a od 01 do 03. oktobra će biti od 10-21h, a 04. oktobra od 10-15h. Ulaz za posetioce je slobodan.

Podelite sa prijateljima:
Share