Patrik Modijano: laureat Nobelove nagrade za književnost 2014.

pisci-patrik-modijano
Patrik Modijano. Foto: theguardian.com. Photograph: Martin Bureau/AFP/Getty Images

Švedska kraljevska akademija danas je proglasila 111. dobitnika Nobelove nagrade za književnost. Ovoga puta priznanje je dobio francuski pisac Patrik Modijano.

Prema obrazloženju žirija, Modijano je nagrađen za “umetnost sećanja kojom podseća na neuhvatljive ljudske sudbine”.

Ime ovogodišnjeg laureata je dobro poznato u Francuskoj, ali ne i šire. On uglavnom piše romane, ali i dečje knjige kao i filmske scenarije. Teme kojima se najčešće bavi su sećanja, identitet i vreme, rekao je u obraćanju javnosti stalni sekretar Kraljevske akademije Peter Englud.

Među ovogodišnjim favoritima bili su Ngugi va Tiongo (Kenija), Haruki Murakami (Japan), Asija Djebar (Alžir), Svetlana Aleksijevič (Belorusija), Filip Rot (SAD), Peter Handke (Austrija), Patrik Modijano (Francuska), Ismail Kadare (Albanija), kao i Milan Kundera (Francuska), Jon Fose (Norveška), Margaret Atvud (Kanada), Džojs Kerol Outs (SAD), Dubravka Ugrešić (Hrvatska) i Bob Dilan (SAD)…

Prošle godine ova nagrada je otišla u ruke kanadskoj književnici >> Alis Manro.

U februaru 2014. Švedska akademija primila je 271 nominaciju za Nobelovu nagradu za književnost. Akademiju predstavlja 18 članova: pisaca, pesnika, teoretičara književnosti koji nagradu dodeljuju autoru koji je stvorio na polju književnosti „najbolje delo idealističkih tendencija“. Nagrada za književnost jedna je od pet nagrada utemeljenih oporukom Alfreda Nobela iz 1895.

Već sredinom septembra ime nagrađenog pisca poznato je žiriju koji je tada izabrao jednog od pet kandidata iz najužeg kruga. Ipak, ime laureata se čuva u strogoj tajnosti do samog proglašenja. Pola sata pre zvanične objave, sekretar Švedske akademije poziva telefonom dobitnika kako bi mu/joj saopštio lepu vest.

Podelite sa prijateljima:
Share