PAS I KONTRABAS: Saša Ilić dobitnik 66. NIN-ove nagrade za roman godine

Saša Ilić. Foto: mqw.at

Dobitnik 66. NIN-ove nagrade za roman godine je Saša Ilić za knjigu Pas i kontrabas koju je objavila Izdavačka kuća Orfelin iz Novog Sada, saopštio je danas petočlani žiri.

Žiri u sastavu Teofil Pančić (predsednik), Marija Nenezić, Branko Kukić, Marjan Čakarević i Ivan Milenković, na završnoj sednici odlučio je da NIN-ovu nagradu kritike za najbolji roman na srpskom jeziku, objavljen u 2019. godini, dodeli romanu Pas i kontrabas Saše Ilića, u izdanju Orfelina.

U najužem izboru našlo se pet romana od preko 200 prijavljenih na konkurs:

  1. Stevo Grabovac: MULAT ALBINO KOMARAC (Imprimatur)
  2. Slobodan Tišma: GROZOTA ILI… (Čarobna knjiga)
  3. Ana Vučković: YUGOSLAV (Partizanska knjiga)
  4. Milenko Bodirogić: PO ŠUMAMA I GORAMA (Orfelin)
  5. Saša Ilić: PAS I KONTRABAS (Orfelin)

Pročitajte i: Šest decenija NIN-ove nagrade

Saša Ilić: Pas i kontrabas

PAS I KONTRABAS

Protagonista romana Pas i kontrabas, kome je glomazni instrument odavno srastao s leđima, kao kakav ukleti grbavac vodi čitaoca na mesta razmeštena po mentalnim i geografskim mapama, punktume oko kojih je uspostavljen širok društveni konsenzus da ih ne treba tako ogoljene gledati ili da ih treba zaboraviti; od bojnog broda Jugoslovenske ratne mornarice, preko kovinske bolnice, smrtonosne dunavske obale, zatrovanih institucija, hipokrizije humanitarizma, sudbina ludo talentovanih pobunjenika, prvih i poslednjih ljubavi, devastirajuće napuštenosti, uz stalne flešbekove i košmare, do svetla; mora, muzike i opsene osunčane, izbeglicama krcate Đenove, grada prepoznatljivog po fantazmagoričnom groblju i još više po luci – tački u kojoj izbrisani i prognani vide slobodu i odakle se kreće u novi život, ili barem njegov nagoveštaj.

Glavni junak je džez kontrabasista koji je prestao da svira, zarobljen u post-vremenu, kada bi njegov život po svim predočenim parametrima trebalo da bude već završen, ali nije. Traje zaglavljen između katatoničnog očaja i vojno-farmaceutski determinisane „pomoći“, između zahteva plemenskog boga i zakona industrije zabave koja se predstavlja kao umetnost.

Pas i kontrabas je roman objavljen u novoj ediciji za savremenu književnost IK Orfelin NOĆ REPUBLIKE koja je namenjena svima onima koji se pitaju šta se dogodilo s Danom Republike nakon ratova i raspada Jugoslavije, kao i tranzicije koja je nastavila da potire tragove jugoslovenske prošlosti. Ostalo je, ipak, nešto: vreme za književnost i kritičku refleksiju – NOĆ REPUBLIKE.

Saša Ilić (Jagodina, 1972) autor je knjiga priča Predosećanje građanskog rata, Dušanovac, Pošta, Lov na ježeve, kao i romana Berlinsko okno i Pad Kolumbije.

Podelite sa prijateljima:
Share