Ove godine neće biti dodeljena Nobelova nagrada za književnost

Nobelova nagrada za književnost neće biti dodeljena ove godine zbog skandala u vezi sa optužbama za seksualno uznemiravanje u vrhu Švedske akademije, zbog čega je više članova napustilo ovu instituciju, saopštila je Nobelova fondacija.

Fondacija je izrazila nameru da ovogodišnju Nobelovu nagrada za književnost dodeli naredne godine, zajedno sa nagradom za 2019. godinu. Datum dodele ovogodišnje nagrade još nije objavljen, iako se zna da se ta nagrada uvek dodeljuje u prvoj polovini oktobra. Pomenuti skandal, kako se navodi neće uticati na dodelu Nobelove nagrade za druge kategorije.

Odluka da se ove godine ne dodeli nagrada za književnost, je doneta posle sastanka u Stokholmu i na osnovu zaključka da Akademija nije u stanju da izabere dobitnika posle serije optužbi za seksualno uznemiravanje i finansijske zoupotrebe. Tako je odlučeno zbog gubitka poverenja javnosti u Akademiju, dodaje se u saopštenju.

Pročitajte i >> Nobelova nagrada za književnost: činjenice i zanimljivosti

Tajnovito 18-očlano telo je zahvaćeno unutrašnjim sukobom izazvanim navodima o seksualnom zlostavljanju protiv muža jedne od članica. Ta žena, i još pet drugih članova je ranije podnelo ostavke, uključujući tu i prvu predsedavajuću ženu, prenosi N1info.com.

Ovo će biti prvi put, od ratne 1943. godine, da Švedska akademija ne dodeli Nobelovu nagradu za književnosti.

Podelite sa prijateljima:
Share