Otvorena izložba Muzej prekinutih veza u Beogradu

Putem otvorenog poziva za prikupljanje donacija, izabrani su predmeti koji su izloženi kao deo beogradske postavke, dok sve ostale donacije dobijaju priliku da budu deo trajne postavke zagrebačkog Muzeja prekinutih veza ili širom sveta.

Foto: Bojan Kovačević

Tako su se, pored lokalnih donacija, na beogradskoj izložbi našli predmeti iz celog sveta – iz Sjedinjenih Američkih Država, Finske, Poljske, Irske, Nemačke, Izraela, Bugarske, Danske, Češke, Turske… Iako obojeni ličnim iskustvom, lokalnom kulturom i istorijom, izloženi eksponati formiraju univerzalne obrasce koji čekaju da budu otkriveni, da ponude nadu, život i inspiraciju, pružajući posetiocima uvid u zbirku sa kojom se svako ljudsko biće može identifikovati.

Muzej prekinutih veza razvio se kao originalni umetnički projekat koji su 2006. godine osmislili Olinka Vištica i Dražen Grubišić. Muzej je od tada poveo hiljade ljudi na putovanje oko sveta, sa preko 60 putujućih izložbi i preko 30 zemalja širom Evrope i sveta, uključujući Pariz, London, San Francisko, Berlin, Singapur, Taipei, a od nedavno i Meksiko Siti, Tokio, Šangaj, Toronto, Melburn. 

“Srećni smo da smo ponovo u Beogradu posle 16 godina. Sigurni smo da će se ovde, u Beogradu, naći i neke nove generacije koje će otkrivati i one lokalne, ali i priče iz celog sveta i na taj način učiti o ljubavi i gubicima”, kažu Dražen i Olinka.

Muzej prekinutih veza je autentičan, međunarodno priznat muzej čija glavna misija je da ljude širom sveta poveže kroz priče o ljubavi i gubitku i uspostavi vezu sa publikom i zajednicom u virtuelnom ili fizičkom javnom prostoru. Muzej je stalno rastuća zbirka predmeta i uspomena na prošle veze, koji su popraćeni ličnim, ali anonimnim pričama njihovih donatora. Za razliku od instrukcija za oporavak od tuge i gubitka, Muzej pruža priliku za kreativno prevladavanje emocionalnog sloma – učešćem u univerzalnoj zbirci Muzeja koji čuva i izlaže lične predmete i priče simboličke emotivne vrednosti. 

Kolekcija Muzeja prekinutih veza zadire u ljudski život, čime neizbežno budi znatiželju posetilaca. U isto vreme, zbirke se brižljivo pripremaju i predstavljaju na vizualno privlačan način čime podstiču katarzu, saosećanje i fascinaciju delovima ljudskog iskustva, a najviše ljubavlju. Predmeti i priče prikupljeni na lokalnom mestu spajaju se sa eksponatima iz međunarodne zbirke Muzeja prekinutih veza čineći originalnu i jedinstvenu postavku. Svi oni postaju autentična arhivska zagonetka, nastavljajući da pričaju svoje priče širom sveta.

Prva stalna lokacija utemeljena je u Zagrebu, a samo u prošloj godini posetilo ga je više od 120.000 ljudi. Muzej je 2010. godine osvojio Nagradu EMYA Kenneth Hudson za najinovativniji i najsmeliji muzejski projekat u Evropi, a o njemu su pisali vodeći svetski mediji kao što su BBC, CNN, NHK, The Economist, New York Times, Reuters, Associated Press. 

Foto: Bojan Kovačević

Sa zbirkom koja trenutno broji oko 3500 predmeta i priča, Muzej prekinutih veza je postao riznica emocionalne baštine, utočište duboke ljudske potrebe za ljubavlju i povezivanjem, uprkos složenostima, razlikama i sukobima koji, čini se, često oblikuju svet u kome živimo. Pored stalne postavke u Zagrebu, Muzej prekinutih veza već 16 godina svojim svetskim izložbenim turnejama snažno potvrđuje univerzalnu privlačnost i globalno katarzično brisanje i geografskih i kulturoloških granica, vodeći brojne posetioce kroz jedinstveno empatično putovanje. 

Izložba će biti otvorena svakodnevno do 30. septembra od 10 do 20 časova, u izložbenom prostoru Muzeja grada Beograda, u ulici Vuka Karadžića u Beogradu. Cena ulaznice je 600 dinara, dok je za studente i penzionere cena sa popustom 400 dinara. Nakon Beograda, izložba Muzej prekinutih veza biće održana na Sardniji i na Tajlandu.

Podelite sa prijateljima:
Share