OTO HORVAT u Beogradu, Pančevu i Novom Sadu

Po pozivu Akademske knjige iz Novog Sada Oto Horvat, autor zbrike priča Kao Celanovi ljubavnici (Akademska knjiga, 2016), gostovaće u Srbiji od 20. do 22. aprila 2017. godine.

Oto Horvat je pesnik, prozaista i prevodilac. Rođen je u Novom Sadu, a živi i radi u Firenci.

Književne večeri će se održati u Beogradu, Pančevu i Novom Sadu.

U četvrtak, 20. april u 19 časova, Horvat će gostovati u Kulturnom centru Beograda, (Galerija Artget, Trg republike 5/I). Sa autorom će razgovarati Marija Nenezić.

U petak, 21. april, takođe u 19 časova, Horvat će biti u Pančevu (Čitaonica Gradske biblioteke, Nemanjina 1), a sa njim će razgovarati Vule Žurić.

U subotu, 22. april, u 19.30 autor će gostovati u Novom Sadu (Kulturni centar Novog Sada, Tribina mladih, II sprat, Katolička porta 5). U okviru 11. Međunarodnog festivala proze “Prosefest” sa autorom će razgovarati Borivoje Adašević.

O Horvatovim pričama

Ne samo da je roman Sabo je stao, prozni prvenac Ota Horvata iz 2014. godine, uvršten u najuži izbor za NIN-ovu nagradu i postao laureat nagrada „Biljana Jovanović” i „Mirko Kovač”, već je i zaslužio pozitivnu recepciju čitalaca i kritike koja traje i danas, dokazujući da ovaj autorov „izlet” u prozu nakon sedam pesničkih knjiga nije slučajan, niti kratkog daha.

Nastavivši da stvara u ovom žanru, Horvat svojim čitaocima sada donosi novo iskustvo u vidu dvanaest kratkih priča koje analiziraju situacije, trenutke, osećanja, zbunjenost, napetost, zapitanost, promene, sećanja i živote – ukratko, sve ono što čini savremeni trenutak onakvim kakav jeste i daje odgovore na pitanja današnjeg čoveka.

Ove priče se naslanjaju na bogatu tradiciju evropske književnosti, od Benharda do Celana, ali sadrže i jednu posebnu stilsku jedinstvenost, izbrušen izraz, intrigantnost i emotivnost koji su odlikovali ranija Horvatova dela, bilo da je u pitanju roman ili poezija. Njegovi junaci su sami sebi antipodi – istovremeno tužni i radosni, bezbrižni i zabrinuti, gladni i siti, opčinjeni i užasnuti, te zaljubljeni i posvađani, poput ljubavnika iz naslovne priče – i zbog njih ova proza izrasta u nešto više od uobičajenih kratkih priča koje se često javljaju na našoj savremenoj sceni: to je zapis jednog vremena i prostora kojima se autor i čitaoci zajedno kreću. Naposletku, ova zbirka takođe potvrđuje vrednost i prisutnost Ota Horvata kao proznog pisca čiji je rad promišljen, planiran, minuciozno obrađen i, pre svega, kvalitetan i potentan – piše Dragan Babić.

Oto Horvat

Oto Horvat rođen je 1967. u Novom Sadu. Završio gimnaziju u Sremskim Karlovcima. Studirao u Novom Sadu, Erlangenu i Berlinu. Živi i radi u Firenci. Objavljene knjige poezije: Gde nestaje šuma (1987, „Brankova nagrada”), Gorki listovi (1990), Zgrušavanje (1990), Fotografije (1996), Dozvola za boravak (2002), Putovati u Olmo (2008, Nagrada „Miroslav Antić”), Izabrane & nove pesme (2009); roman: Sabo je stao (2014, Nagrada „Biljana Jovanović”, Nagrada „Mirko Kovač” i najuži izbor za NIN-ovu nagradu). Prevodi: Janoš Pilinski, Krater (1992, Nagrada Društva književnika Vojvodine za prevod godine); Oto Fenjveši, Anđeo haosa (2009); Hans Magnus Encensberger, Poslednji pozdrav astronautima (2010).

Podelite sa prijateljima:
Share