Otkazan Međunarodni sajam knjiga u Lajpcigu

Sajam knjiga u Lajpcigu
Foto: Tviter

Međunarodni sajam knjiga u Lajpcigu otkazan je zbog epidemije korona virusa, saopštili su danas organizatori.

Manifestacija je trebalo da bude održana od 12. do 15. marta.

Organizatori su naglasili da svi koji su već kupili ulaznice za Sajam knjiga u Lajpcigu 2020. godine, dobiće novac nazad, a više informacija o samom postupku vraćanja novca očekuju se narednih dana.

Sajam knjiga u Lajpcigu prolećna je izložba nemačke industrije knjiga. Manifestacija je trebalo da bude održana od 12. do 15. marta, ali je zbog bezbednosti i zdravlja građana i učesnika Sajma, odlučeno da se ne održi kako je planirano.

Lajpcigova zdravstvena kancelarija izričito je preporučila da svaki učesnik Sajma mora dostaviti pismeni dokaz da ne dolazi iz definisanih rizičnih područja ili da je imao kontakt s ljudima iz rizičnih područja. S obzirom na oko 2.500 izlagača i oko 280.000 očekivanih posetilaca, ovo ne može biti garantovano, pa su grad Lajpcig i organizatori Sajma odlučili da otkažu manifestaciju.

“Zdravlje naših građana i grada naš je glavni prioritet”, naglasio je gradonačelnik grada Lajpciga. “Odluka o otkazivanju Sajma knjiga u Lajpcigu donesena je na temelju preporuke nadležnih tela. Vi sami imate potrebno stručno znanje i kompetencije za procenu situacije. “

“Sigurnost je na prvom mestu”, rekao je Martin Buhl-Wagner, generalni direktor Lajpciškog sajma. „Sajam knjiga u Lajpcigu fiksna je tačka u književnosti na nemačkom jeziku, zauzima visoko mesto u kalendaru sajmova za industriju knjige. U skladu s tim, od izbijanja Covid-19, kontinuirano smo povećavali mere zaštite u izložbenom centru radi zaštite zdravlja izlagača, posetilaca, gostiju i zaposlenih. Ali s obzirom na trenutnu situaciju, smatramo da je rizik za zdravlje naših izlagača, posetilaca, gostiju i zaposlenih na Sajmu knjiga u Lajpcigu prevelik. “

Nil Gejmen o čitanju – Zašto naša budućnost zavisi od biblioteka, čitanja i sanjarenja?

Gradsko odeljenje za javno zdravstvo grada Lajpciga poziva se na trenutnu procenu Instituta Robert Koch, koja je u ponedeljak podigla procenu rizika od širenja korona virusa s “niske na umerenu” do “umerenu”. Reč je o novom virusu, čije osobine nisu još dovoljno istražene. Do sada je poznato da ljudi bez znakova bolesti mogu preneti virus, što otežava preventivne mere na velikim događajima.

Sajam knjiga u Lajpcigu prošle godine je privukao 286.000 posetilaca, preneo je Rojters.

Podelite sa prijateljima:
Share