ORHAN PAMUK dobitnik nagrade Književni plamen za 2017.

književni plamen
Ljosa, Magris, Pamuk

Orhan Pamuk, turski nobelovac, ovogodišnji je dobitnik međunarodne nagrade Književni plamen, saopštila je Nova knjiga iz Podgorice.

Sastanak žirija za dodelu internacionalne nagrade Književni plamen Marija Vargasa Ljose održan je u Podgorici 10. septembra 2017. Žirijem je predsedavao peruanski nobelovac Mario Vargas Ljosa, a članove su činili profesori Sonja Tomović Šundić, Siniša Jelušić i Aleksandar Jerkov, kao i izdavač Predrag Uljarević, direktor Izdavačke kuće Nova knjiga.

Žiri je, kao i na svojoj sednici održanoj proletos u vreme Sajma knjiga u Podgorici, razmatrao veliki broj predloga među kojima su imena najvažnijih savremenih svetskih pisaca. Kandidate su predlagali članovi žirija i čitaoci Nove knjige (i gotovo da bi svaki od njih mogao poneti ovu nagradu). Nakon razmatranja opusa mnogih kandidovanih autora čiji su književni značaj i vrednost već potvrđeni, na ovoj sednici doneta je odluka o dodeli nagrade.

Nagrada Književni plamen koju je u osnivačkoj 2015. godini dobio Mario Vargas Ljosa, a 2016. godine Klaudio Magris, za 2017. godinu jednoglasno je dodeljena Orhanu Pamuku za njegov bogat književni opus i slobodarsko književno delovanje oličeno u borbi da se književne vrednosti, koje su osnova humanitičkog pogleda na svet, visoko postave u savremenim društvima, te time postanu sredstvo za odbranu pred nepravdama i teretima istorijskih nasleđa. Žiri je pri tome tražio dela i autore koji nas spajaju, kao što Pamuk u vidokrug Evrope donosi još jedan književni kontinent, a povezuje čak tri: Aziju, Evropu i Ameriku.

Orhan Pamuk je rođen u državi koja spaja Aziju i Evropu. Tu je stekao književnu slavu, dok danas čuveni nobelovac živi i radi u Americi. Njegovo delo nam predstavlja svet koji donekle znamo i u kojem vidimo tragove istorije koja nam je poznata, a mnogo toga što je od naših istorija skriveno presudno je za ovo veliko književno oblikovanje. Pamukova imaginacija između prošlosti i savremenosti gradi moćne književne spone.

Književni plamen

Nagradu Književni plamen osnovala je izdavačka kuća Nova knjiga 2015. godine kada je dodeljena velikom peruanskom i svetskom piscu Mariju Vargasu Ljosi. Mario Vargas Ljosa, u svom uticajnom eseju po kojem je nagrada dobila ime, kaže da je „književnost plamen koji nas umetničkom lepotom i društvenim delovanjem, kritičkim stavom i kreativnim odnosom vodi ka ideji boljeg sveta i života u njemu, boljeg čoveka i bogatijeg, ravnopravnijeg, srećnijeg društva“.

Za nagradu zasnovanu na ovom čuvenom eseju o „književnom plamenu“, slavni nobelovac je vezao celinu svoga dela, dao joj je i svoje ime i pečat svoga književnog opusa. Mario Vargas Ljosa je za novouspostavljenu internacionalnu nagradu vezao svoje delo i delovanje tako što je sa svojim izdavačem, Novom knjigom iz Podgorice, potpisao Osnivačku povelju nagrade i postao njen saosnivač, što ovu internacionalnu nagradu svakako čini jedinstvenom u svetu.

Podelite sa prijateljima:
Share