Onlajn čitanje Tolstojeve “Ane Karenjine”

live-edition-ana-karenjina
Mosaic Illustration by Charis Tsevis. Based on a portrait by Jody Hewgill. Foto: flickr.com/tsevis

Muzej “Jasna Poljana” u saradnji sa kompanijom “Gugl” organizuje projekat pod nazivom “Каренина. Живое издание” u okviru koga će javno biti pročitan roman “Ana Karenjina”.

3. i 4. oktobra 700 ljudi iz celog sveta u direktnom prenosu učestvovaće u čitanju ovog Tolstojevog romana. Planirano vreme da bi se ceo roman pročitao je 30 sati. Čitanje će se emitovati uživo na službenoj stranici projekta na >> društvenoj mreži Gugl+ dok će kasnije biti i objedinjeno u internet prezentaciju na Jutjubu, prenose mediji.

Značaj ovog i sličnih projekata ogleda se u spajanju klasičnog nasleđa sa savremenom tehnologijom koja je bliska generacijama mladih ljudi. Čitalački maraton koji će se dešavati tokom 30 sati, u nekom smislu obnoviće tradiciju porodičnog čitanja – ovog puta uz pomoć internet tehnologije prilagođene savremenom čoveku.

“Postoje fotografije na kojima porodica Tolstoj – sam Lav Nikolajevič, njegova deca i žena – sede u trpezariji i neko od njih naglas čita knjigu. Bilo bi dobro kada bi i u 21. veku postojala takva porodična čitanja, kada bi se svi saživeli sa junacima knjiga i radovali se tekstu. Danas više nije važno da li je onaj koji sluša, ili onaj koji čita daleko hiljadama kilometara. Internet nam pruža nove tehničke mogućnosti. „Ana Karenjina” odjeknuće u duši svakoga, jer je to jedna od najboljih knjiga na svetu” – rekla je Fjokla Tolstoj, piščeva čukununuka, koja rukovodi odeljenjem za razvoj Tolstojevog muzeja u Moskvi.

Roman će biti pročitan na ruskom jeziku, čime će biti stvorena interaktivna audio-video verzija romana obogaćena brojnim fotografijama mesta na kojima se radnja dešava, kao i zanimljivostima o junacima.  Među čitaocima koji će učestvovati u ovom poduhvatu nalaze se mnogi pozorišni i filmski glumci, novinari, muzičari, potomci Lava Tolstoja, umetnici, naučnici, blogeri, kao i obični korisnici interneta koji su prošli na konkursu za učestvovanje u projektu.

Čitanje počinje 3. oktobra u 9 časova u Moskvi, da bi se nastavilo u Jasnoj Poljani, Sankt Peterburgu, Vladivostoku, Novosibirsku, Njujorku, Parizu, Londonu, Tokiju i tako dalje.

 

Podelite sa prijateljima:
Share