Olga Tokarčuk dobitnica Međunarodne Bukerove nagrade

Olga Tokarčuk. Foto: AP / Blic

Poljska spisateljica Olga Tokarčuk ovogodišnja je dobitnica međunarodne književne nagrade Buker za roman “Beguni” o putovanjima u 21. veku i ljudskoj anatomiji, saopštio je žiri.

Tokarčukova je pobedila u konkurenciji još pet romana koji su prevedeni na engleski jezik. Novčani deo priznanja iznosi 50.000 funti.

Predsednik žirija Lisa Apinjanesi rekla je da je Tokarčukova “spisateljica divne dovitljivosti, imaginacije i literarnog elana”, prenela je DPA.

Nagrada Buker prvi put je dodeljena jednom piscu iz Poljske.

Tokarčukova je najprodavaniji autor i dobitnik više književnih nagrada u svojoj zemlji. Po obrazovanju je psiholog, a njeno interesovanje za Junga konstantno utiče na njeno stvaralaštvo, saopštila je komisija za dodelu nagrade Buker.

Ova spisateljica je jedan od domaćina malog književog festivala u njenoj rodnoj Donjoj Šleskoj, na jugu Poljske.

Do sada je objavila osam romana, a njen izdavač na engleskom jeziku “Fickaraldo” objavio je da su “Beguni” njeno najambicioznije delo.


Inače, Olga Tokarčuk je otvorila 58. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu 2013. godine a knjigu “Beguni” objavila je Paideia 2010. u prevodu Milice Markić.

Od ove autorke na srpskom su objavljene i knjige “Pamtivek i druga doba”, “Svirka na mnogo bubnjeva”, “U potrazi za knjigom”, “Dnevna kuća, noćna kuća”, “Vuci svoje ralo po kostima mrtvih” i “Knjige Jakovljeve”.


Bukerova nagrada (zvanično Nagrada Men Buker, ranije Nagrada Buker-Makonel) osnovana je 1969. i prvobitno je bila otvorena samo za pisce iz Britanije, Irske i Komonvelta, a od 2014. proširena je na sve autore koji pišu na engleskom jeziku.

Od 2005. uspostavljena je i Međunarodna Bukerova nagrada za sve pisce sveta.

Izvor: Blic.rs

Podelite sa prijateljima:
Share