Održana Izborna skupština Srpskog PEN centra

logo-srpski-pen-centarRedovna Izborna skupština Srpskog PEN centra, koja je održana u Beogradu, izabrala je novi Upravni odbor koji sačinjavaju: Mihajlo Pantić, Vida Ognjenović, Vladimir Kopicl, Gojko Božović, Zoran Paunović, Vladislav Bajac, Neda Nikolić Bobić, Laslo Blašković, Arpad Vicko, Velimir Kostov, Bratislav Milanović i Miodrag Raičević.

Na konstitutivnoj sednici Upravnog odbora za predsednicu Srpskog PEN centra ponovo je izabrana Vida Ognjenović. Za potpredsednike Srpskog PEN centra izabrani su Gojko Božović i Zoran Paunović, dok je generalni sekretar Neda Nikolić Bobić.

Skupština je pozdravila odluku o osnivanju Balkanske prevodilačke nagrade „Cveta Kotevska“ koja je ustanovljena pod pokroviteljstvom Balkanske PEN mreže.

Skupština Srpskog PEN centra izrazila je zabrinutost zbog sve veće javne i medijske marginalizacije književnosti i kulture. Skupština je zaključila da dva osnovna pravca delovanja PEN moraju biti afirmisanje srpske književnosti u zemlji i svetu i odbrana prava i sloboda izražavanja.

četiri knjige i olovka

Posle temeljne rasprave o položaju savremene književnosti i kulture, Skupština je odlučila da zahteva prijem delegacije Srpskog PEN centra kod ministra kulture na razgovor na kome bi se govorilo o nekim od ključnih problema savremene kulture.

Na početku Skupštine odata je pošta članovima Srpskog PEN centra preminulim između dve skupštine: Mirko Đorđević, Svetlana Velmar-Janković, Andrej Mitrović, Predrag Palavestra, Miodrag Pavlović, Saša Hadži-Tančić, Jovan Ćirilov, Dobrica Ćosić, Voja Čolanović.

Na Skupštini su predstavljeni novi članovi Srpskog PEN centra: Dejan Ajdačić, Živorad Nedeljković, Srđan Tešin, Marko Sosič, Goran Stanković, Enes Halilović, Radivoj Šajtinac.

Srpski PEN centar sada ima 108 članova u zemlji i 10 u inostranstvu.

Podelite sa prijateljima:
Share