Održan Book Talk 2017.

Treća regionalna književna konferencija „Book Talk“ okupila je u petak, 29. septembra, u dva prostora – Galeriji Matice srpske i Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, preko 70 pisaca, izdavača, kritičara, novinara iz celog regiona.

Program u Galeriji Matice srpske započeo je predstavljanjem knjige „Izgubljeni u ravnici“ o manje poznatim pričama iz istorije nacionalnih zajednica u Vojvodini, u izdanju Color Media Communications, o kojoj je govorio autor, Žikica Milošević, zatim panelima o Deklaraciji o zajedničkom jeziku, poziciji teksta u savremenim izvođačkim umetnostima, pripremama Novog Sada za EPK 2021, jugoslovenskom književnom nasleđu, ličnom u književnosti i revolucionarnim idejama danas.

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog program je počeo panelom o putopisnoj književnosti, a razgovaralo se i o kursevima kreativnog pisanja, književnoj kritici, domaćoj percepciji skandinavskih krimića, savremenoj erotskoj književnosti, fantastici i motivu vampira u domaćoj književnosti.

Među učesnicima bili su: Ljiljana Habjanović Đurović, Aleksandar Gatalica, Ivan Ivanji, Jelena Trivan, Mišo Nejašmić, Vladimir Pištalo, Marina Krleža, Dževad Karahasan, Tijana Palkovljević, Radovan Jokić, Zvonko Maković, Manjo Vukotić, Dejan Papić, Zoran Hamović, Mitja Čander, Branko Rosić, Minja Bogavac, Biljana Srbljanović, Dragoslav Dedović, Predrag Marković, Jelena Baćić Alimpić, Vesna Dedić, i mnogi drugi.

Walk&Talk

Razgovor sa omiljenim piscem tokom šetnje Novim Sadom održan je i ove godine. Učesnici konferencije su ove godine izabrali da se druže i razgovaraju sa piscem Dževadom Karahasanom.

Nedelja knjige

Kao i prethodnih godina, konferenciji je prethodila Nedelja knjige tokom koje su volonteri nagradili besplatnom knjigom sve one koje su zatekli da čitaju u javnom prevozu ili na stajalištu. Preko stotinu knjiga podeljeno je tokom akcije, a knjige su donirale izdavačke kuće “Laguna”, “Clio” i “Vulkan”.

Ove godine uoči konferencije bilo je organizovano i druženje sa srednjoškolcima. Učenike gimnazije “Svetozar Marković” je u okviru akcije Književni matinei u novosadskim gimnazijama posetio i sa njima razgovarao Nenad Šaponja, direktor i urednik izdavačke kuće “Agora”.

Konferenciju organizuju Color Media Communications, HBO Color Media Events, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, partneri konferencije su Erste banka, Službeni glasnik, ambasada Republike Poljske u Srbiji, Grand kafa i vinarija “Mačkov podrum”.

Podelite sa prijateljima:
Share