Održan 3. FESK: Pazi šta čitaš!

Na Trećem festivalu humanistike, kulture, umetnosti PAZI ŠTA ČITAŠ koji je trajao od 29. do 31. marta dodeljene su nagrade koje je uručio prof. dr Aleksandar Jerkov, predsednik žirija. Na sednici održanoj 26. marta 2018. žiri za dodelu nagrada koji je radio u sastavu: Aleksandar Jerkov, Zoran Blažina, Predrag Šarčević, Viktorija Podboj, Stana Šehalić i Jelena Šarenac doneo je odluku da se nagrade knjige u tri kategorije.

Za knjigu koja ima trajnu vrednost ili ostvaruje važan naučni doprinos nagrađene su knjige (Ka)ko smo, studije kulture pamćenja i politike identiteta u Srbiji dr Vesne Đukić (Institut za pozorište, film, radio i televiziju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu) i Kritički vodič kroz srpski film 2000 – 2017 Đorđa Bajića, Zorana Jankovića, Ivana Velisavljevića (Filmski centar Srbije).

 Za knjigu koja doprinosi inovativno-obrazovnoj praksi nagrađene su tri knjige: Nova paradigma saradnje u bibliotekama  Adama Sofronijevića (Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković”), Teorije eksperimentalne i tekstualne produkcije Luke Bešlagića (Fakultet za medije i komunikacije) i Stereofonija – teorija i praksa Ljubinka Gordića i Zdravka Maljkovića (Radio televizija Srbije).

Za vredno reprint izdanje stare knjige koja ima obeležja neprolazne vrednosti nagrađeni su Dvotomno izdanje biblioteke “Stoglav” (Biblioteka “Vuk Karadžić” Kragujevac) i Dokumenti srpskih srednjovekovnih vladara u dubrovačkim zbirkama – Doba Nemanjića Nebojše Porčića (Balkanološki institut SANU).

Posebna priznanja dodeljena su knjigama: Istorija kineske civilizacije, grupe autora Izdavačke kuće Albatros plus za izdavački poduhvat, Etnologija i antropologija grupe autora (Službeni glasnik) za doprinos standardizaciji u izdavaštvu i ukupnu uredničku i grafičku opremu, kao i Nauka – znanja neophodna radoznalima autorke Nurije Penalve (Laguna) za doprinos popularizaciji nauke.

Organizator je uručio i priznanja Maji Herman Sekulić za afirmisanje srpskog stvaralaštva u svetu, Istorijskom muzeju Srbije za izdavački opus i – Goranu Jankoviću, vlasniku Inmold Plast za višegodišnju posvećenost u praćenju poslovne literature.

Cilj Festivala humanistike, kulture, umetnosti PAZI ŠTA ČITAŠ je da se ukaže na relevantne naslove i sadržaje u izdavačkoj produkciji Srbije u oblasti humanistike, kulture i umetnosti, koji poštuju naučnu, istorijsku i umetničku istinu i ostaju kao trajno kulturno nasleđe. Uvažavajući multidisciplinarni pristup u društvenim i humanističkim naukama, „da umetnost ne može bez nauke“, ali i da nauka u novom kontekstu često koristi umetničke principe i prakse, neophodno je diferencirati komercijalno izdavaštvo od dela koja imaju trajnu vrednost u našoj nacionalnoj kulturi. U ogromnoj produkciji izdavačkih kuća, biblioteka, fakulteta, naučnih instituta, medija i NVO sektora cilj je da se izdvoje, istaknu i promovišu dela koja imaju trajnu vrednost za kulturu i nauku. Putem programskih sadržaja, prezentacija i radionica cilj je i da se podstaknu kreativni potencijali mladih bazirani na znanju, i temeljnim kulturnim vrednostima koje su od presudne važnosti za budućnost nacionalne kulture Srbije.

Podelite sa prijateljima:
Share