Odluka žirija za dodelu pesničke nagrade MILAN DUNĐERSKI

Nagrada Milan Dunđerski

Nagrada Milan Dunđerski, koju je na inicijativu profesora Srbobranske gimnazije Milana Đorđevića ustanovila Narodna biblioteka Srbobran, ove godine će prvi put biti dodeljena. Nagrađene će biti umetnički najuspelije i humanistički najmisaonije neobjavljene pesme napisane na mađarskom i srpskom jeziku u dve kategorije: za učenike srednjih škola i za studente u zemlji i inostranstvu.

Na raspisani konkurs za interkulturalnu pesničku nagradu Milan Dunđerski, u trajanju od 1. septembra do 1. decembra 2019. godine, odazavao se iznenađujuće velik broj mladih autorki i autora iz Srbije i okolnih zemalja, srpskog i mađarskog govornog područja.

Pročitajte i: Sonja Kovačević: PROBUĐENA (poezija)

Na sednici održanoj 5. februara 2020. godine, žiri konkursa za pesničku nagradu Milan Dunđerski u sastavu dr Ana Stjelja (predsednica), dr Hargita Futo Horvat i dr Čila Utaši, jednoglasno je, u skladu s najvišim estetičkim i etičkim propozicijama, odlučio da nagradi sledeće autorke:

A) U kategoriji studenti:
1. Jelena Stanojević, Bratunac, Republika Srpska/BiH
Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Odsjek za opštu književnost i bibliotekarstvo
Naslov pesme: AGNUS DEI

2. Albert Éva, Bačko Petrovo Selo
Filozofski fakultet Novi Sad, Odsek za mađarski jezik i književnost
Naslov pesme: MERT MI CSAK…

B) U kategoriji srednjoškolci:
1. Erna Berbo, Priboj, 2. razred Gimnazije u Priboju
Naslov pesme: HUMANISTIČKA PESMA

2. Bojana Vojnić, Subotica, Gimnazija „Svetozar Markovićˮ
Naslov pesme: KÉTEZER-TIZENKILENC ÉS A SZABADSÁG VÁROSA

Nagrada Milan Dunđerski sadrži: diplomu, dvojezičnu knjigu o Milanu Dunđerskom, objavljivanje pesme u književnom časopisu i novčani iznos, a dodeliće se autorkama izabranih pesama na svečanoj ceremoniji u Narodnoj biblioteci Srbobran 22. februara, na dan pesnikovog rođenja.

Podelite sa prijateljima:
Share