Odlazak Čarlsa Simića (1938-2023)

Američki pesnik, esejista i prevodilac srpskog porekla Čarls Simić, koga smatraju jednim od najvećih svetskih pesnika, preminuo je u 85. godini.

Odlazak Čarlsa Simića
Čarls Simić, 2003. Foto: Richard Drew/AP

Čarls Simić rođen je kao Dušan Simić 1938. godine u Beogradu, odakle je emigrirao u Pariz, pa u SAD.

Za svoj poetski opus osvojio je brojne međunarodne nagrade, uključujući i Pulicerovu nagradu, kao i nekoliko srpskih i regionalnih književnih nagrada, prenosi RTS.

Sa porodicom je otišao u Sjedinjene Američke Države 1953. godine, a pre toga je bio u Parizu godinu dana.

Pesme je počeo da piše još u srednjoj školi. Na njegove pesničke početke posebno su uticali američki pesnici Volt Vitmen, Emili Dikinson, Volas Stivens i drugi.

Danas ga smatraju jednim od najvećih svetskih pesnika. Najvažnije zbirke Čarlsa Simića su, između ostalih: Haronova kosmologija, Svet se ne završava za koju je 1990. dobio Pulicerovu nagradu, Šetnja sa crnom mačkom, Venčanje u paklu, Majstor prerušavanja

Najznačajnije knjige eseja su Alhemija sitničarnice, Metafizičar u mraku, Gledaj dugo i netremice i brojne druge.

Kao prevodilac Čarls Simić je veoma značajan za Srbiju, jer je prevodeći Vaska Popu, Ivana Lalića, Milorada Pavića, Radmilu Lazić, Novicu Tadića doprineo popularizaciji srpske književnosti u SAD.

Prevodio je i druge pesnike iz regiona. Sačinio je i jednu antologiju srpske poezije Konj ima šest nogu.

Član Američke akademije za umetnost i književnost postao je 1995. godine.

Čarls Simić je dugo bio profesor na Univerzitetu u Nju Hempširu, gde je predavao američku književnost i kreativno pisanje.

Podelite sa prijateljima:
Share