Objavljen prvi roman iz celine Sentetjenski kvartet

Evro Book je nedavno objavio roman Divljaci: svadba  čiji je autor Sabri Luatah, mladi francuski pisac alžirskog porekla. Britanski Gardijan uvrstio je ovog autora u listu „Sveži glasovi” – 50 pisaca koje sada treba čitati. Knjiga „Divljaci: svadba” je prvi roman iz celine Sentetjenski kvartet.

Roman je objavljen prvi put u Francuskoj 2011. godine i odmah je postao bestseler. Knjiga koju je Evro Book objavio u prevodu Gordane Subotić, predstavlja socio-politički triler. Osnovno pitanje koje knjiga postavlja je šta zapravo znači biti Francuz danas. U biti ona dovodi u pitanje stav o nacionalnom identitetu koji se nepobitno menja svuda u svetu. Roman je pisan u filmskom stilu, sa kratkim dijalozima, te ne treba da iznenadi što je trenutno u pripremi film zasnovan na Sentetjenskom kvartetu.

Ovo je duhovita, vickasta, ali i surovo realna priča o francuskoj radničkoj porodici alžirskog porekla koja preko noći, tačnije tokom jednog vikenda, dobija priliku da nesvesno utiče na izbor novog predsednika Francuske.

Uoči drugog kruga predsedničkih izbora nazvanih „izborima stoleća”, Ider Šauš, prvi predsednički kandidat musliman u Francuskoj, u ubedljivom je vođstvu. Bila je to naporna i napeta kampanja u kojoj je Šauš uživao podršku svoje žene Ester i ćerke Jasmin, ali i Jasmininog dečka Fuada Neruša, omiljenog televizijskog glumca. Posle promena koje je Šauš napravio u svom timu, na čelu njegovog obezbeđenja obrela se mlada i ambiciozna Valeri Simoneti, „Valkira Simoneti” kako je kolege krišom zovu. Simonetijeva obavlja poslednje provere svog tima koji će pratiti kandidata Šauša do njegovog izbornog mesta…

Istoga dana u Sent Etjenu.

Porodica Neruš grozničavo se sprema za veliku svadbu, a u pripremama učestvuje i Fuad, televizijska zvezda i ponos Nerušovih. Ali Fuadov mlađi rođak Karim ceo dan je uznemiren, što u porodici tumače činjenicom da je nedavno izgubio posao. No ubrzo postaje jasno da se iza Karimovog nemira krije nešto daleko ozbiljnije od otkaza. Mladalački nepromišljen, Karim se zamerio Fuadovom bratu Naziru, ozloglašenom vođi lokalne bande. Malo-pomalo, klupko se odmotava, otkrivajući da je sudar između sudbine porodice Neruš i nada cele zemlje neizbežan.

U ritmu napetog trilera, Luatah nas vodi kroz živopisnu porodičnu sagu koja prerasta u uzbudljivu i neizvesnu političku dramu.

Podelite sa prijateljima:
Share