Obeležavanje 110 godina od rođenja Oskara Daviča u SKD

O, šta sve nisam snio i šta sve nisam bio…

U petak, 8. februara u 19 časova, Srpsko književno društvo će u okviru tribine Sećanja obeležiti 110 godina od rođenja Oskara Daviča (1909–1989).

U programu učestvuju: Božidar Šujica, Goran Babić, Miloš Jevtić, Sanda Ristić Stojanović i Branka Davičo (supruga Oskara Daviča).
Stihove i odlomke iz romana govori Vladislav Sekulović, a program uređuje i vodi Mirjana Mitrović.

Oskar Davičo

Oskar Davičo bio je najmlađi nadrealista, pesnik Kolonijalne Hane i Srbije među šljivama, prozaista sa tri NIN-ove nagrade i drugim nagradama i kaznama. U opusu sa više od 20 tomova Davičo je istovremeno i portretista i portret svoga vremena. Nadrealistička pobuna, revolucionarni zanosi i sumnje, aktivizam (intelektualni i politički) u kontrastu sa intimnom dramom predstavljaju ključne reči Davičovog stvaralaštva. Roman „Pesma“ smatra se njegovim najboljim delom. Značajno je uticao na mlađe generacije pisaca. Studirao je francuski jezik, sa nemačkog je preveo Tomasa Mana, a sa ruskog Šolohova. Vodio je polemike, pisao filmske scenarije. Prvi deo svoje romansirane biografije naslovio je „Po zanimanju samoubica“. Drugi deo „Po zanimanju izdajnik“ nestao je u Sarajevu, zahvaćenom poslednjim jugoslovenskim ratom.

Podelite sa prijateljima:
Share