O papagajima i predatorima – nova knjiga Milete Prodanovića

Nova knjiga priča poznatog savremenog pisca i umetnika Milete Prodanovića O papagajima i predatorima objavljena je nedavno u izdanju Arhipelaga u prestižnoj ediciji Zlatno runo.

Prodanovićeva knjiga predstavlja uzbudljive, provokativne i po mnogo čemu aktuelne priče o iskustvu tranzicije. U tim pričama prepoznaćemo naše vreme, događaje kojima smo svedoci i savremenici, kao i pojedine figure koje su obeležile poslednjih nekoliko decenija našeg iskustva. Kraj realnog socijalizma, ratovi devedesetih za jugoslovensko nasleđe i njihov nesmireni odjek, dugotrajna i mučna tranzicija, političke manipulacije, migrantsko iskustvo devedesetih i novo migrantsko iskustvo, promene na licu i tkivu Beograda – sve je to našlo odjek u novim pričama Milete Prodanovića.

Prodanovićeve priče govore o naglom slomu jednog sistema vrednosti i o sporom i mučnom nastanku novih vrednosti, od kojih su mnoge moguće samo u mutnim, prelaznim vremenima. U tom nejasnom prostoru prebivaju Prodanovićevi junaci, od kojih jedni u nedostatku uređenosti prepoznaju svoju bogomdanu priliku, dok drugi, ostajući na margini društvenih procesa, postaju lucidni i nesvakidašnji hroničari modernog doba.

Satirične, crno-humorne i alegorijske priče o savremenom trenutku i o vremenima koja mu prethode oblikuju u knjizi O papagajima i predatorima snažnu društvenu kritiku. U pojedinim pričama iz ove knjige pisac istražuje granice stvarnosti, uključujući i svoju prozu i elemente fantastike. Ali se vrlo brzo u sudaru sa stvarnošću pokazuje kako je stvarnost tranzicije fantastičnija od svake fantastike. Ono što je u jednom trenutku delovalo kao fantastika i kao nemogući događaj potvrđuje se kao jedina dostupna stvarnost.

U dvema pričama Milete Prodanovića u knjizi O papagajima i predatorima kao junak se pojavljuje Ivo Andrić.

Podelite sa prijateljima:
Share