Novoustanovljena nagrada “Dušan Radović” Raši Popovu

Raša Popov. Foto P. Milošević

Nagrada “Dušan Radović” za najbolju knjigu za decu i mlade 23. Međunarodnog salona knjiga u Novom Sadu dodeljena je književniku Raši Popovu za knjigu “Ovčarsko-kablarska bajka” u izdanju kuće “Pčelica” iz Čačka, prenosi RTV.

Za novoustanovljenu nagradu konkurisalo je 16 naslova, a odluku da priznanje pripadne Popovu doneo je žiri u sastavu Dušan Pop Đurđev, Miroslav Aleksić i Dragutin Beg.

“U vremenu kraha svih mogućih etičkih principa na kojima je svet počivao, pojava ovakvih knjiga za decu i mlade čitaoce jedan je od dobrih načina da se najmlađima ukaže na neke tradicionalne vrednosti kojima ćemo se kad-tad, kao ljudi, morati vratiti”, navodi se u obrazloženju žirija.

Raša Popov: Ovčarsko-kablarska bajka

“Ovčarsko-kablarska bajka” Raše Popova u izdanju “Pčelice”, koja i sama bitiše na prostorima čarobnog krajolika te klisure, najlepši je poklon autora izdavaču, koji je zbog toga imao posebnu motivaciju u likovnom oblikovanju ove neobične priče tradicionalnim motivima.

Knjiga Raše Popova, prema rečima izdavača, podseća na odanost, požrtvovanost, prijateljstvo i ljubav kao pokretačku snagu koja pobeđuje sve prepreke.

Ta moderna bajka, dopunjena bajkovitim ilustracijama Mladena Anđelkovića, “preneće” čitaoce u srpski srednjevekovni prostor Ovčara i Kablara i vratiti veru u dobro, kao pobedničku snagu, direktno upućujući na osnovne moralne vrednosti i načela, naglasio je izdavač.

*  * *

Međunarodni salon knjiga održava se od 6. do 12. marta, a svečano uručenje nagrade zakazano je za 8. mart u 12 časova na bini “Laza Kostić” u hali “Master” Novosadskog sajma.

Podelite sa prijateljima:
Share