Novosadska promocija knjige PUT U JUČE Tibora Varadija

Knjiga Put u juče. Priče iz advokatske arhive. Tibora Varadija biće predstavljena u Advokatskoj komori Vojvodine (Novi Sad, Zmaj Jovina 20/I), u sredu 7. marta 2018. u 19 časova. Knjigu je prošle godine objavila Akademska knjiga, a sa mađarskog je preveo Vicko Arpad.

O  knjizi će govoriti: prof. dr Dragan Prole, prof. dr Vladimir Gvozden i autor.

Premda bi to bilo očekivano, ali Put u juče nije nastavak prethodne knjige Tibora Varadija, druga je knjiga u svakom pogledu raskošna nadogradnja, tematski, ali i žanrovski neusporedivo bogatija. Dok je ranije samo davao naznake autobiografije, pišući o sebi samo onoliko koliko se mora, Put u juče biva knjiga od barem dva, a onda i tri, četiri, pet tokova, koji se izmjenjuju i prepliću. Pišući o davnim sudskim i izvansudskim slučajevima, jurističkim, ali pomalo i para-jurističkim, Varadi ispisuje svoj životopis, a onda, na vrlo iznenađujući način, i svojevrsnu autobiografiju, u kojoj pokazuje čitatelju, ali što je važnije – i sebi, zašto je bio ono što je u životu bio. Postoje i neke druge, možda i važnije, razlike između dviju knjiga. Dok je u prvoj Varadi prilično ozbiljan, premda pripovjedački silno šarmantan u toj ozbiljnosti, Put u juče neočekivano je duhovita knjiga.
Put u juče žanrovski vrluda između prvorazredne historiografske „male povijesti” i dokumentarne proze. U osnovi, knjiga je i jedno i drugo. Možete je čitati kao pouzdano svjedočanstvo o vremenu, ali i kao ponudu, šokantno velikodušnu, niza romanesknih zametaka, izvanrednih proznih skica…
Iz recenzije Miljenka Jergovića

 

Tibor Varadi (Várady Tibor) ponajviše je poznat kao pravnik. Studije prava završio je u Beogradu, a potom je na Harvardu stekao zvanje doktora pravnih nauka. Nakon diplomiranja radio je kraće vreme kao advokatski pripravnik u porodičnoj advokatskoj kancelariji u Bečkereku, čija je arhiva temelj ove prozne knjige. Bio je potom docent, vanredni i redovni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Od 1993. godine bio je profesor na budimpeštanskom Srednjoevropskom univerzitetu (CEU), a predavao je na pravnim fakultetima Emori, Kornel, Berkli u SAD, te na Sorboni u Francuskoj. Objavio je veći broj naučnih radova, prvenstveno iz oblasti međunarodnog privatnog prava, međunarodne trgovinske arbitraže i manjinskih prava. Redovni je član Srpske akademije nauka i umetnosti. Zastupao je Srbiju (ranije SRJ i SCG) pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Prve radove iz oblasti lepe književnosti objavio je u časopisu Új Symposion. Od pokretanja časopisa, 1965, bio je urednik, od 1969. do 1971. godine odgovorni urednik.

Do sada objavljena dela iz beletristike: Zar nije sam život najbolji provod? (Vagy nem maga az élet a legjobb időtöltés?), putopisni eseji, Forum, Novi Sad, 1971; Tajna mišje sive sobe (Az egérszürke szoba titka), roman, Forum, Novi Sad, 1976; 2009; Mit i moda (eseji na srpskom), Srpska čitaonica i knjižnica, Irig, 1978; nagrada „Stražilovo”; The Secret of the Mouse-Grey Room (prevod na engleski romana Tajna mišje sive sobe), John Calder and Riverrun Press, London−Njujork, 1981; Nadomak istorije (Történelemközelben), eseji, Forum, Novi Sad, 1995; Zokne na lusteru, životi o koncu (Zok­nik a csilláron, életek hajszálon), Forum, Novi Sad − Magvető, Budimpešta, 2013; Spisi i ljudi. Priče iz advokatske arhive, Akademska knjiga, Novi Sad, 2015; Svetska istorija i svakodnevice u Banatu (Weltgeschichte und Alltagim Banat), Böhlau Verlag, Beč, 2016; Istorija i guščje perje (Libatoll és Történelem), Forum, Novi Sad, 2017.

 

Podelite sa prijateljima:
Share