Novogodišnje jelke za bibliofile

Jelka_1
Izvor >>

Decembar je mesec kada sa radošću ili olakšanjem svodimo račune. Mnogi domovi se uveliko pripremaju za ispraćaj stare i doček nove godine. Kao obavezan deo priprema jeste ukrašavanje stana, a tu mislimo pre svega na ona svetlucava drvca koja negde iz ugla posmatraju ukućane i čine najvažniji deo praznične atmosfere.

Novogodišnja jelka može biti prirodna, sa busenom ili bez busena, može biti plastična, a može da bude napravljena od raznih predmeta. Pre nekoliko godina među ljubiteljima pisane reči počela je da kruži ideja o pravljenju prazničnog drveta od knjiga. Materijal imate kod kuće, ukrasi koji se dodaju ne koštaju mnogo, ekološki je opravdana i na prvom mestu lepota zavisi isključivo od vaše mašte.

Jelka_7
Izvor >>

Ako imate bogatu i raznoliku biblioteku, strpljivi ste i razpoloženi za rad, zašto ne biste napravili ovako nešto? Sve što je potrebno jesu knjige, malo volje i mašta.

Da biste napravili metar visoku jelku potrebno je oko 100 knjiga različitih dimenzija koje ćete sortirati po veličini i boji. Najveće i najšire knjige stavljaju se kao osnova u obliku trougla ili kruga, a svaki naredni nivo ređa se smaknuto u odnosu na prethodni, i tako ka sve manjim knjigama, dok ne dođete do vrha. Zatim sledi dodavanje ukrasa i sijalica, i gotovo. Lakša varijanta sa kutijama koje su osnova da se jelka ne uruši objašnjena je >> ovde a imate objašnjenje i na >> WikiHow.

Jelka_4
Izvor >>

Ono o čemu posebno treba voditi računa jesu naslovi koje ugrađujete u novogodišnje drvo, jer ako vam zatrebaju neke knjige koje se sada pretvaraju u grane, možete reći zbogom prazničnoj atmosferi!

Jelka_5
Izvor >>
Jelka_3
Izvor >>
Jelka_9
Izvor >>

A postoji i treći put do stvaranja nečega što ima oblik prazničnog četinara.

Jelka_2
Izvor >>

* * *

Na kraju i ako se odlučite da ovako upotpunite praznične dane, i ako ste više za tradicionalnu varijantu, navucite osmeh i ne zaboravite da knjige postoje na prvom mestu da bi se čitale… Srećna Nova godina!

Sinhro.rs

Podelite sa prijateljima:
Share