Novo izdanje “Oproštajnog dara” V. Tasića

Naslovnica_Vladimir Tasic_Oprostajni dar

Novo izdanje najpoznatijeg romana Vladimira Tasića “Oproštajni dar” objavljeno je u izdanju Arhipelaga, čime je ovaj izdavač započeo dugoročnu saradnju sa Vladimirom Tasićem i objavljivanje novih i ranijih piščevih knjiga.

Tasićev “Oproštajni dar” je, po nepodeljenom mišljenju kritike, jedan od najboljih srpskih romana napisanih posle 2000. godine. Za ovaj roman, objavljen prvobitno 2001. godine, Tasić je dobio Nagradu Radio Beograda za knjigu godine na srpskom jeziku. “Oproštajni dar” je uvršćen među deset najboljih srpskih romana napisanih posle pada Berlinskog zida.

Počinjući kao roman o porodičnom životu u poremećenom istorijskom okviru devedesetih godina, “Oproštajni dar” prerasta u uzbudljivo i snažno pripovedanje o dramatičnoj potrazi za bratom i o iskustvu nove emigracije. Posle nestanka brata za koga je dubinski vezan, Tasićev junak odlazi iz Novog Sada, u čijoj mitologiji i svakodnevici ovaj roman nalazi jedno od svojih plodonosnih središta, da bi tek u Kanadi, u svom sasvim novom životu koji nipošto nije oslobođen iskustava života koji je napušten, saznao pravu istinu o bratu i njegovom nestanku. Oproštajni dar koji nepogrešivo stiže na njegovu kanadsku adresu suočiće Tasićevog junaka sa sudbonosnim iskušenjem i s potresnim saznanjem.

Sugestivna i vrtložna priča u romanu “Oproštajni dar” otkriva pisca izuzetne snage i nesvakidašnje imaginacije i kulture. Za kratko vreme ovaj roman Vladimira Tasića prepoznat je kao jedno od ključnih dela nove srpske književnosti i kao knjiga koja prevazilazi okvire trenutka u kome je objavljena i svoje prvobitne recepcije. Stalno interesovanje čitalaca i nova izdanja ovog romana to nesumnjivo potvrđuju.

U međuvremenu, roman je objavljen na francuskom, nemačkom, engleskom, slovačkom i slovenačkom jeziku. U svim zemljama u kojima se pojavio naišao je na odličan prijem kod kritike i publike.

Povodom francuskog izdanja ovog romana kritičar Liberasiona uzviknuo je: „Bravo!“ naglašavajući da se po dubini tišine koja sledi posle čitanja ovog romana „može izmeriti majstorstvo koje je pokazano u njemu“.

Kritičar Observatera kaže da je Tasićevo pripovedanje „iznenađujuće, barokno i sudbonosno“, dok poznati francuski kritičar Pjer Tibo ističe: „Oproštajni dar nam nudi trenutak intenzivne spoznaje i zadovoljstva.“ Kritika, kako u Francuskoj, tako i u drugim zemljama u kojima je roman objavljen, posebno je naglašavala Tasićevo umeće da čitaoca vodi od priče do mita i od duboko ličnog do nesumnjivo univerzalnog.

Arhipelag je nedavno potpisao ugovor za italijansko i makedonsko izdanje ovog romana za koji su zainteresovani i izdavači iz SAD, Turske, Češke i Mađarske.

Pored romana “Oproštajni dar”, Vladimir Tasić je napisao i romane “Kiša i hartija”, za koji je dobio NIN-ovu nagradu za roman godine, i “Stakleni zid”, knjige priča “Pseudologija fantastika” i “Radost brodolomnika”, kao i nekoliko knjiga eseja.

Vladimir Tasić od 1988. godine živi u Kanadi, gde na Univerzitetu Nju Bransvik predaje matematiku.

Podelite sa prijateljima:
Share