Novo izdanje Kafkinog “Procesa”

nova knjiga-PROCES-korica

KAFKINA SLOŽENA UMETNIČKA STRUKTURA O DRUŠTVU I ČOVEKOVOJ SUDBINI

Izdavačka kuća Nova knjiga plus objavila je delo pisca čije je stvaralaštvo dalo pečat modernom pripovedanju, Proces Franca Kafke.

Knjige, pisao je Kafka jednom svom prijatelju početkom 1904. godine, nisu tu da nas čine srećnim. Ljudima su potrebne knjige koje budu kao udarac pesnice po glavi, „knjiga mora da bude sekira za zaleđeno more u nama”. U Kafkinom delu nije se lako snaći. Kroz zagonetne tekstove nisu sigurni vodiči ni obimne studije njihovih dobrih poznavalaca. Jedan od njih, Hajnc Policer, pisao je da posle četrdeset godina bavljenja Kafkom vjeruje da su njegove parabole principijelno nedostupne tumačenjima. Pitanje je koliko je ovo uteha čitaocu. Izvesna, ipak, jeste.

Već decenijama Kafkino delo fascinira i izaziva da mu se priđe iznova. Sigurno ne samo zato što je to moda. Reč je o piscu koji je doista na svoj način rekao nešto bitno o čoveku našeg vremena. Franc Kafka je, bez ikakve sumnje, jedan od najznačajnijih i najdalekosežnijih svetskih pisaca XX veka.

Roman, za koji mnogi kritčari navode da ako ga niste pročitali, kao da niste pročitali ništa iz moderne književnosti, Proces Franca Kafke, je veoma složena umetnička struktura kojom pisac iskazuje različite misli ne samo o društvu kojem je pripadao, nego i o čovekovoj sudbini uopšte. Centralna ličnost romana je mladi, ambiciozni bankarski službenik po imenu Jozef K. Na njegov trideseti rođendan dolaze dvojica stražara i hapse ga, iako nije učinio ništa loše. Stražari ga ne vode, ni u istražni sud ni u tamnicu, već ga samo obaveštavaju da je uhapšen. Jozef K. nastavlja da obavlja svakodnevne aktivnosti uz saznanje da je uhapšen i da se protiv njega vodi istražni postupak. Iako ne zna zbog čega je okrivljen i uhapšen, Jozef K. prikuplja protivdokaze, jer se istražni postupak ne može završiti bez prethodnog procesa. Unajmljuje advokata, redovno odlazi na suđenja i pokušava da pronađe bilo koji put da se približi sudijama i oslobodi krivice… Godinu dana kasnije, na njegov trideset i prvi rođendan Jozef K. biva pogubljen, iako nije dokazana njegova krivica. U čemu se sastoji njegova krivica? Kakav je to sud?

Kako se zaključuje u ovom višeslojnom Kafkinom delu, u kojem je samim naslovom naglašeno da se u romanu ne radi o sudbini bankarskog službenika Jozefa K, o njegovom hapšenju, njegovoj potrazi za nepoznatom mu krivicom i njegovom pogubljenju na kraju, već o postupku kome je on podvrgnut. Predmet romana jeste postojanje nevidljivog suda koji svojim prisustvom prožima ceo roman, stoji u saopštenju Nove knjige plus.

Podelite sa prijateljima:
Share