NOVICA MILIĆ dobitnik nagrade “Nikola Milošević”

Žiri Radio Beograda 2 u sastavu prof. dr Iva Draškić Vićanović (predsednica), prof. dr Zoran Paunović i prof. dr Dragan Prole, doneo je odluku da ovogodišnji dobitnik nagrade „Nikola Milošević“, koju dodeljuje Radio Beograd 2 za najbolju knjigu u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije bude Novica Milić za knjigu Politička naratologija – ogled o demokratiji, u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada.

Novica Milić

U obrazloženjeu žirija kaže se da je monografija Novice Milića Politička naratologija – ogled o demokratiji ocrtala jedan smer kojim se može prići temi političkog narativa demokratije. Knjiga obuhvata najvažnije pojmove političke teorije, kao i prikaze najmarkantnijih događaja evropske istorije. Milićeva studija je jedan hrabar pokušaj da se odgovori na veliku, aktuelnu, provokativnu humanističku temu koja nas poziva na razmišljanje i podstiče da se u nju uključimo, jer je od vitalne važnosti za čoveka u savremenom svetu.

Roman Crna ptica – najbolja knjiga namenjena mladima

Novica Milić (1956) živi i radi u Beogradu. Diplomirao je na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu, gde je magistrirao i doktorirao, a potom predavao antičku književnost i književnost evropske renesanse, kao i savremene književne teorije. Pre toga je radio kao naučni istraživač u Institutu za književnost i umetnost. Kasnije prelazi na Fakultet za medije i komunikacije kao redovni profesor semiologije komunikacija i političke teorije. Gostovao je na nekoliko američkih i evropskih univerziteta.

Pored stotinak članaka i rasprava u zbornicima i periodici, objavio je sledeće knjige: Antinomije kritike: 4 ogleda o književnoj teoriji (1982), Slučaj Niče: Filozofija i telepatija (1997), ABC dekonstrukcije (1998), Ljuba ili o etici (1999), Predavanja o čitanju: Šekspirov Hamlet (2000), Pesništa: Prilozi pesničkoj ontologiji Martina Hajdegera (2001), Moderno shvatanje književnosti (2002), Istina apokalipse: Filozofija i pesništvo na „poslednjem sudu“ (2003), Šta je teorija (2006), Od znaka do smisla (2007), Gozbe I: Ljubav između filozofije i pesništva u antici, vreme do Platona (2009), Provokacija kao komunikacija (2010, engleski prevod 2014), Postestetika: Moć i savremena umetnost (2020).

U najužem izboru za nagradu “Nikola Milošević” našla su se dela Adriane Zaharijević Život tela – Politička filozofija Džudit Batler (Akademska knjiga), Vesne Elez O Bodlerovom cveću zla (Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu i Dosije Studio) i Novice Milića Politička naratologija – Ogled o demokratiji (Akademska knjiga).

Žiri je doneo odluku jednoglasno na javnom zasedanju u studiju Radio Beograda 2 koji su slušaoci ovog programa mogli da prate u direktnom prenosu. Nagrada će biti uručena 9. februara, na dan kada Radio Beograd 2 obeležava 63 godine postojanja.

Podelite sa prijateljima:
Share