Novi roman Sonje Ražnatović u izdanju Derete

Izdavačka kuća Dereta upravo je objavila roman Sonje Ražnatović Morbus mundi, koji je nedavno proglašen za najbolji roman u rukopisu na konkursu „Miroslav Dereta” za 2022.

najbolji roman u rukopisu

Morbus mundi je roman nevelikog obima i jednostavne kompozicije, u kojem se spajaju tri narativna glasa: dva iz ljudskog, i jedan iz biljnog sveta.

Rekapitulaciju bračnog života, ispunjenog svađama, nadmetanjima i negativnim emocijama, koja predstavlja aktuelni tok svesti supružnika, prekida muškarčevo suočavanje s bolešću, te radikalan preobražaj bračnih odnosa. U promenjenim okolnostima, fokus centralnih junaka brzo se prenosi s površnih, svakodnevnih situacija, kojima su raspaljivali međusobni rat, na pitanja smisla, ispunjenosti i domašivosti sreće, jer „ništa kao bolest ne izbistri pogled, misli i prioritete“. Pažnja se premešta s tuđih mana na vlastite životne zadatke, a postojanje tek pred aktivnom pretnjom smrću zadobija smisao i vrednost.

Ova knjiga je čist džin bez leda. Ništa razvodnjeno. Džez truba i džez klavir kasno u noć, kad se tišina najglasnije čuje i kad su čula najosetljivija i najizoštrenija. Morbus mundi je knjiga-budilnik; knjiga-opomena; knjiga-podsetnik. Ovim romanom, u kojem protagonisti, ali i njihova životna situacija, imaju simboličku vrednost, Sonja Ražnatović nastoji da na nepretenciozan način poremeti ustajalost našeg života i izmeni poredak vrednosti u okviru svakodnevlja, podsećajući nas na ono što je uistinu bitno.

Sonja Ražnatović rođena je 1969. u Titogradu (današnja Podgorica), gde je 1995. diplomirala na Tehnološko-metalurškom, a zatim magistrirala na Ekonomskom fakultetu. Objavila je romane Jana, samo privremeno u Bloku 9 (Otvoreni kulturni forum, 2016, Cetinje) i Exit – Restart (Rende, 2021, Beograd), za koji je dobila regionalnu nagradu „Štefica Cvek“. Bila je kolumnista crnogorskog dnevnog lista Pobjeda.

Podelite sa prijateljima:
Share