Još jedna urnebesna priča autora hita “Stogodišnjak koji je iskočio kroz prozor i nestao”

EvroBook-Ubica AndesRoman Ubica Andeš i njegovi prijatelji (i poneki neprijatelj) popularnog švedskog pisca Junasa Junasona upravo je objavljen u izdanju Evro Booka. Romani ovog švedskog pisca „Stogodišnjak koji je iskočio kroz prozor i nestao“ i „Devojka koja je spasla kralja Švedske“ bili su bestseleri kako na srpskom tako i na svetskom tržištu.

Roman Ubica Andeš i njegovi prijatelji (i poneki neprijatelj) (Mördar-Anders och hans vänner (samt en och annan ovän), 2016.) sa švedskog je prevela Dunja Đurović.

Juan Andešon, poznatiji kao Ubica Andeš, bio je bezmalo redovan gost u neobičnom pansionu Jezerski vrt. Ne baš vešt na rečima, rano je shvatio da može da istera svoje ako nasrne na svakog ko mu protivreči, ili bar odglumi da će to uraditi, i time za kratko vreme prokrčio sebi put u loše društvo.

Igrom slučaja, put tog „nežnog“ siledžije ukrstiće se s putem Pera Pešona, recepcionera u pansionu Jezerski vrt, sina ogorčenog ljubitelja kapljice i radnice parking-servisa koja je sanjala da bude nastavnica jezika. Tom neobičnom dvojcu pridružiće se i Juana Ćelander, koja je po očevoj želji rukopoložena kao sveštenica u Švedskoj crkvi, ali malo kasnije – po sopstvenim zaslugama – raščinjena.

Rešeni da uzmu od života ono što im „pripada“, njih troje će sklopiti čudan ortakluk i razviti posao nudeći usluge gradskim kriminalcima i svima koji žele nekog da uklone, polome mu kosti, ili ga malo prevaspitaju. Iako posao cveta, Ubica Andeš neočekivano je „našao Boga“, – doživeo je korenit duhovni preobražaj i odlučio da se vrati na pravi put.

Ali poznato je da nevolja nikad ne dolazi sama: i ne sanjajući da bi Ubica Andeš mogao da im okrene leđa, Per Pešon i Juana Ćelander unapred su naplatili neke usluge, navukavši tako sebi na vrat opasne pripadnike švedskog podzemlja…

Junas Junason, pravim imenom Per-Ola Junas Junason, rođen je 6. jula 1961. godine. Nekadašnji istaknuti švedski novinar i urednik, svetsku slavu stekao je objavivši roman prvenac Stogodišnjak koji je iskočio kroz prozor i nestao (2009), koji je prodat u milionskim tiražima širom sveta, i ovenčan većim brojem švedskih i međunarodnih književnih priznanja. Uskoro je usledio i drugi roman drugi roman, Devojka koja je spasla kralja Švedske (Evro-Giunti, Beograd, 2015), a samo godinu dana kasnije, pred čitaocima je i treće urnebesno Junasonovo delo Ubica Andeš i njegovi prijatelji (i poneki neprijatelj).

 

Podelite sa prijateljima:
Share