Novi naslovi u izdanju Centra funkcionalne pismenosti

Centar funkcionalne pismenosti nedavno je objavio dva nova romana: Magister Militum Aleksandra Stamenkovića i Jesenji kit čiji je autor Petar Savić.

Petar Savić

Magister Militum Aleksandra Stamenkovića je roman istorijske fantastike koji čitaoca, ne samo radnjom, već i rečeničnim sklopovima i korišćenom arhaičnom terminologijom koja živopisno dočarava prohujala vremena, vodi u daleku prošlost.

To je priča o dva mlada plemića, Arhangelu i Konstantinu koji napuštaju svoj nehajni život u Konstantinopolju i kreću put Srbije, sa željom da postanu vitezovi i bore se protiv Agarena. Još u vizantijskoj prestonici zagonetni Đenovljanin vrbuje ih za tajni viteški red Vučje oko.

Na dvoru Arhangelovog oca Svaruna kompletira se kvaternitet glavnih protagonista. Devojka Rujna, otkupljena robinja plemenitog porekla iz skomračke trupe, a u zamku kefalije Svaruna Konstantin sreće Anu, Arhangelovu sestru, zaručenu za oholog Lazara Musića, najopasnijeg viteza među srpskim ratnicima.

Konstantin napušta Svarunov zamak i odlazi u oblast Brankovića, ali se po vejavici izgubi i završi na Magliću kao sluga mračnog, demonskog viteza, koji nije niko drugi nego sam Magister militum (najviši čin u vizantijskoj vojsci iz doba Justinijana) i predvodnik viteškog reda Vučje oko.

Jedne olujne noći u zamku Zvečan polažu zakletvu reda, a sve se peripetije razrešavaju u samoj Kosovskoj bici, iz koje se malo ko vratio živ.

Tek što se krajem prošle godine pojavio na engleskom jeziku, roman Jesenji kit (The Whale Autumn), osvanuo je u izlozima knjižara i u svom srpskom izdanju. Mladi i talentovani pisac Petar Savić koji se školovao u inostranstvu, izvorno je izabrao engleski jezik kao jezik svog prvenca, čime se, pored izbora teme, žanra i epohe, u potpunosti približio i svojim književnim uzorima Agati Kristi, Doroti Sejers i drugima.

Jesenji kit je uzbudljiva i napeta krimi priča, pisana u maniru najboljih dela Agate Kristi, u kojoj se do kraja ne može pretpostaviti izvršilac dela. Radnja se dešava u malom gradiću Hartburiju, na zapadu engleske obale krajem devetnaestog veka, a zaplet počinje ubistvom pasa u malom hotelu Vinograd, u kom je smeštena nekolicina neobičnih gostiju. Lokalni inspektor koji je nedavno premešten iz Londona u mali grad je pozvan da reši slučaj. Ubrzo nakon toga, dešava se ubistvo u istom hotelu koje unosi nemir u mali uspavani grad, spreman za zimski počinak. I ambijent i likovi “mirišu” na Englesku kakvu poznajemo iz dela engleske književnosti, a autor nenametljivo ali sigurno vodi čitaoca kroz lavirinte sve čudnijih situacija i sve neobičnijih likova koji se otkrivaju kroz međusobne dijaloge.

Napetost se održava tako što svako svakom postaje sumnjiv, svako mogući krivac, slučaj sve složeniji kako istraga odmiče, a svaki od učesnika ovog zapleta autorski vešto i spretno uklapa se u mozaik sleda događaja čije završne kocke u poslednjem poglavlju dolaze na svoje mesto, uključujući i legendu o jesenjem kitu, pre nego što mali grad Hartburi praćen zvukom morskih talasa ponovo ne utone u svoj provincijalni mir i tišinu…

Mladi autor Petar Savić svojim prvencem koji se prvo pojavio na engleskom jeziku, kroz dijaloške forme portretiše likove, “spremne” za neku buduću ekranizaciju, što je, uostalom, i njegova osnovna proefesionalna orijentacija. Diplomirao je na Univerzitetu za film i režiju (Middlesex University,London). Specijalizovao se za pisanje scenarija i drama. Autor je nekoliko scenarija za kratak film. Scenario Priznanje nagradjen je na festivalu kratkog filma u Motovunu, Hrvatska. Srednju školu završio je delom u Beogradu a delom u Sjedinjenim američkim državama, država Teksas, Galveston, gde je potvrdio svoj talenat i interes za pisanje.

Jesenji kit na engleskom jeziku pojavio se u izdanju „Narodne prosvete“, a izdavač romana na srpskom jeziku je Centar funkcionalne pismenosti „Apostrof“.

Podelite sa prijateljima:
Share