Novi dvobroj časopisa Buktinja

Krajinski književni klub iz Negotina upravo je objavio novi dvobroj časopisa za književnost, umetnost i kulturu Buktinja br. 76-77. Na gotovo dve stotine i sedamdeset strana, časopis nastavlja svoju književnu misiju i produkciju donoseći izbor iz srpske i regionalne književnosti.

književni klub

Redakcija u sastavu: Radojka Plavšić, Marko Kostić, Vlasta Mladenović, Ivan Tomić, Miloš Petković, Vedran Mladenović i Miloš Zlatković, zajedno sa urednikom Sašom Skaluševićem, predstavljaju časopis na čijim naslovnim stranama se nalaze fotografije Negotinca Predraga Trokicića, dok se unutar samog časopisa mogu videti fantastične fotografije ikona Mijalka Đunisijevića iz Čačka. I ovog puta osim autora sa teritorije Timočke, odnosno Negotinske Krajine i Srbije zastupljeni su i autori iz regiona, razumljivog govornog i književnog područja, jer redakcija je oduvek imala za moto Odinov stih:

Biti lokalan a cenjen svuda…

U ovom broju, našli su se sledeći autori u stalnoj rubrici Raskovnik, koja se bavi savremenom poezijom: Nadežda Purić Jovanović, Viktor Radun Teon, Vera Jelovac, Dejan Bogojević, Miloš Mihailović, Una Radović i Branislav Solomun. Takođe tu je i rubrika Memento, u kojoj se nalazi omaž nedavno preminulom pesniku Stevanu Tontiću u vidu njegove izabrane poezije…

Savremenu prozu u stalnom odeljku Zublja predstavljaju pripovedači: Miloje Dimiresković Negotinski, Tomislav Đokić, Zoran Herceg, Saša Miljković, Predrag Živanović, Tajana Poterjahin, Zoran Krstić, Danijela Repman, Nenad Mitrović, Lena Rut Stefanović i Mihajlo Pantić.

U rubrici Melpomena, nalaze se dve drame, autorke Dragoslave Veljković Madžar i književnika Filipa Grujića.

Sveti dim je rubrika posvećan prevodima i tu se nalaze čak sedam autora, i to tri skandinavska : Hans Berli, Jahija Hasan i Laš Miting, i po jedan slovenački, vijetnamski i sa engleskog, odnosno ruskog jezika prevod. Prevodioci koji su nam pomogli u tome su Marko Vuković, Predrag Crnković, Valentina Novković i Predrag Glišić.

Svoje eseje o drugima u Sublimacijama ispisuju: Jelena Nedeljković, Valentina Novković, Muharem Bazdulj i Dorijan Nuaj.

Deo Terroire (Teroar) je svojim većim sadržajem posvećen pomenutom slikaru i ikonopiscu Mijalku Đunisijeviću, u vidu dva teksta autora, Vladimira Kolarića i Jevđenija Julijana Dimitrijevića, o njegovom delu ali se tu nalazi i izuzetno zanimljiv tekst, esej, koji prate i fotografije i likovni radovi Uroša Krčadinca-digitalnog umetnika, programera i edukatora, koji je imao brojne izložbe kod nas i u inostranstvu.

Dvobroj časopisa Buktinja se objavljuje zahvaljujući finansijskoj podršci Opštine Negotin.

Ovaj dvobroj (76-77), časopisa za književnost i umetnost Buktinja, može se naći i čitati OVDE >>

Kontakt adresa izdavača i redakcije je:
Krajinski književni klub, Trg Đorđa Stanojevića 17, ( I sprat Doma kulture S. Mokranjac), 19300 Negotin. Mejl: krajinskiknjizevnik@gmail.com. Telefon: +381(63) 8054054

Podelite sa prijateljima:
Share