Novi dvobroj časopisa BUKTINJA 71-72/2021.

Krajinski književni klub iz Negotina, objavio je novi dvobroj časopisa za književnost, umetnost i kulturu Buktinja br. 71-72/2021 na 260 strana i time nastavio svoju književnu produkciju donoseći izbor iz srpske, ali i regionalne ili književnosti bivše Jugoslavije.

Krajinski književni klub

Redakcija u sastavu: Radojka Plavšić, Marko Kostić, Vlasta Mladenović, Ivan Tomić, Miloš Petković, Vedran Mladenović i Miloš Zlatković, zajedno sa glavnim urednikom Sašom Skaluševićem odlučila se za dve fotografije stalnog saradnika Predraga Trokicića, koje su se našle na koricama ovog dvobroja i tako različite a spojene upravo dočaravaju savremenost kniževne periodike o kojoj je reč.

U ovom dvobroju, našli su se sledeći autori u rubrici Raskovnik, koja se bavi poezijom naših savremenika: Bojan Vasić, Vladana Perlić, Zoran Krstić, Rade Šupić, Omer Ć. Ibrahimagić, Valentina Novković, Stevan D. Jovanović, Đorđe Simić, Zoran Antonijević, Kosta Kosovac, Antej Jelenić i Željka Gavrilović.

Rubrika Memento, donosi nam sećanje na veliko i značajno delo pesnika Novice Tadića, tačno deceniju nakon njegove smrti kroz izbor njegove poezije i dva teksta o njegovom pesništvu.

Savremenu prozu u odeljku Zublja predstavljaju pripovedači: Predrag Crnković,Nikolina Zobenica, Pavle Zeljić, Radmila Vojinović, Lori Stejn, Fedor Marjanović, Jadranka Milenković, Ivan Ristić i Darko Cvijetić.

Sveti dim je rubrika posvećan prevodima i tu su dva teksta slovenačkog književnika Aleša Debeljaka u prevodu Ane Ristović. Svoje eseje o drugima u Sublimacijama pišu: Stojan Bogdanović, Maja Belegišanin, Dana Ćirić, Nives Franić i Boško Tomašević.

Pogledajte i >> Nikos Kazancakis i njegovo zaveštanje: Vera se sumnjom brani

Crni vrh gde se bavimo drugim umetnostima poput filma i muzike, popularnom ili pop kulturom, kempom, pokretima i stilovima, kulturom u otklonu, čine tri teksta, Dušana Stanković tihom Bogu u filmovima Ingmara Bergmana i Andreja Tarkovskog, Jelene Arsenijević Mitrić o dionizijskom ritmu u poeziji Džima Morisona, koja razdvaja muziku grupe The Doors od same poezije Džima Morisona i tekst o androginu i ženskoj moći Dorjana Nuaja.

Tekstove u časopisima prate fotografije starog Negotina i nekih njegovih znamenitosti.

Novi dvobroj časopisa za književnost i umetnost Buktinja, može se čitati >> OVDE

Podelite sa prijateljima:
Share