Novi članovi i aktivnosti Društva književnika i književnih prevodilaca Niša

Skupština Društva književnika i književnih prevodilaca Niša, održana je u utorak 13. februara 2024. godine, u Niškom kulturnom centru.

Po dnevnom redu godišnje redovne Skupštine, pored izveštaja o dosadašnjim aktivnostima, usvojen je plan rada za 2024. godinu i ozvaničen Književni festival PROVETRAVANjE PESME, koji će biti održan u Narodnom pozorištu u Nišu, od 21. do 23. marta, povodom Svetskog dana poezije i 90. godišnjice od rođenja Branka Miljkovića.

Skupština Društva je u saziv primili petoro književnih stvaralaca a to su: Jovana Bajagić, autorka zbirke priča Deca za priče, a pesnik Zvonko Karanović kaže za njenu debitantsku knjigu poezije Muve, objavljenu prošle godine u izdanju Društva u Bibilioteci SIGMA, da je to najvažnija knjiga niške pesnikinje od početka 21. veka; Dejan Milutinović, redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Nišu, za užu naučnu oblast srpska i komparativna književnost, koji je do sada objavio više knjiga i naučnih radova; Jovan Mladenović, pesnik, priređivač, publicista i muzejski savetnik, koji je i autor stalne književno-memorijalne postavke Branko Miljković i Stevan Sremac u Nišu i drugih; Marija Ranđelović, doktor komunikoloških nauka, za naučnu oblast unapređenja medijske pismenosti studenata nastavničkih fakulteta u Srbiji u XXI veku. Većnica za obrazovanje Grada Niša, autorka više knjiga, prevođena na više jezika i dobitnica brojnih domaćih i inostranih nagrada i priznanja i Biljana Stanojević, pesnikinja, autorka prevođenih knjiga poezije i proze. Dobitnica nagrade Vojislav Ilić Mlađi za dečju poeziju.

Skupština Društva usvojila je predlog Predsedništa da novi članovi budu predstavljeni programom KNjIŽEVNO-JA, koji će biti upriličen, po prvi put u Nišu, u četvrtak 29. februara 2024. godine.

Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša, kao temeljna organizacija niškog književnog staleža, baštini tradiciju društva koje je 1952. godine osnovano u Nišu. U danima jubileja 70. godišnjice od osnivanja tadašnjeg društva «Nestor Žučni» prisećajući se svog prvog naziva, današnje osniva istoimenu knjižaru, da otrgne zaboravu stvaralaštvo Proke Jovkića, prvog srpsko-američkog pesnika, koji počiva na niškom Starom groblju.

A ovogodišnja Skupština počela je čime završavamo saopštenje – minutom ćutanja za Draganu Mašović, čijom pričom O jednom pesničkom skoku je zvanično obnovljen rad Gledišta, književnog časopisa za kulturu, umetnost i društvena pitanja, koji je od 1953. do 1964. godine Društvo štampalo u Nišu, gde je profesorka, tačno na 70. godišnjicu od izlaska prvog broja, 1. oktobra 2023. godine, na novom portalu GLEDIŠTA, objavila svoj poslednji rukopis za života – saopštilo je Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša.

Podelite sa prijateljima:
Share