Novi članovi Društva književnika i književnih prevodilaca Niša

Na sednici Skupštine Društva, održanoj u okviru programa obeležavanja Svetskog dana knjige i autorskih prava, u ponedeljak 24. aprila, u Niškom kulturnom centru, jednoglasno je usvojen predlog Predsedništva da u članstvo bude primljeno sedmoro književnih stvaralaca.

Primljeni su: Aleksandra Gojković (1976, Niš). Filolog i esejista. Od 2004. godine radi u niškom dnevnom listu „Narodne novine“ kao novinar kulturne rubrike. Daniela Ivanović (1958, Niš). Pesnik. Uređuje pozorišnu publikaciju Godišnjak od 1997. godine, a u Narodnom pozorištu u Nišu radi od 1986. godine. Oliver Injac (1969, Bor). Poznati srpski advokat i književnik. Nikola Marković (1990, Kotor). Pisac i osnivač kumulonimbus.me, novinar i kolumnista portala Južne vesti. Milena Mišić Filipović (1981, Niš). Filolog, esejista i lektor za srpski jezik. Radi kao urednik književnog programa u Niškom kulturnom centru. Miša Rakocija (1957, Niš). Poznati srpski istoričar umetnosti i arheolog. Srđan Stojiljković (1966, Niš). Poznati niški pisac. Jedan od osnivača pesničke grupe Preterizam.

Povodom međunarodnog praznika knjige, Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša predstavilo je javnosti bibliofilsko izdanje – knjigu biografija i bibliografija članova. Delo najbolje opisuju reči pisca predgovora, profesora Gorana Maksimovića:

„Knjiga predstavlja presjek savremenog trenutka u jednom dijelu književnog života u Nišu, vezanog prevashodno za rad Društva, a drugim svojim dijelom, u odjeljku „Sećanja”, predočava leksikon imena i dominantni ljetopis književnog života u gradu Nišu u posljednjih sedamdesetak godina, pa i u čitavom prethodnom stoljeću.”

Knjiga biografija štampana je pod pokroviteljstvom grada Niša, u okviru književne edicije „Naš put“, koja predstavlja omaž prvom književnom časopisu koji je objavljivalo Društvo, a urednik edicije je doajen niške i srpske književne scene, gospodin Dimitrije Milenković.

Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša, kao temeljna organizacija niškog književnog staleža, baštini tradiciju društva koje je pre sedamdeset godina osnovano u Nišu. U danima značajnog jubileja Društvo je, prisećajući se svog ranijeg naziva, osnovalo internet knjižaru „Nestor Žučni“ da otrgne zaboravu stvaralaštvo Proke Jovkića, prvog srpsko-američkog pesnika, koji počiva na niškom Starom groblju.

Društvo planira da do kraja 2023. godine obnovi i rad Redakcije književnog časopisa „Gledišta“ koji je od 1953. do 1964. godine izlazio u Nišu.

Podelite sa prijateljima:
Share