Novi broj makedonskog časopisa Književni elementi

Izašao je deveti broj književnog časopisa „Književni elementi“ u izdanju ZRUM „Perun Artis“ iz Bitolja. U ovom broju zastupljen je veliki broj novih i nagrađivanih autora iz regiona i sveta.

Od makedonskih autora mogu se sresti Dimitar Baševski, ovogodišnji dobitnik nagrade „Braća Miladinovi na Struškim večerima poezije“ i mladi pesnik Dragan Atanasov, a ovoj broj je u delu za poeziju smestio ženske pesničke glasove, pa su ovde zastupljeni Nikolina Andova Šopova, Ana Bunteska, Magdalena Horvat, Emelj Tuna i Ana Stojanoska, dok su u proznom delu zastupljeni makedonski prozaisti Đorđi Krstevski, Forsina Parmakovska sa odlomkom iz njenog najnovijeg romana i poznata makedonska spisateljica Lidija Dimkovska sa odlomkom iz njenog najnovijeg romana “Jedinstveni matični broj”.

Lidija Dimkovska je prevela sa slovenačkog i devet mladih slovenačkih pesnika i pesnikinja kroz projekat Pot Vot: Barbara Korun, Stanka Hrastelj, Tina Kozin, Veronika Dintinjana, Dejan Koban, Denis Škofič, Ana Svetel, Katarina Gomboc Čeh i Pino Pograjc. Pored njih u ovom broju objavljen je i odlomak iz drame Ane Trpenoske “Da krenemo senjor”, a što je najinteresnatnije u delu Meridijani ekskluivno u ovom broju “Književnih elemenata” možemo de pročitamo stihove Oušna Vuonga, Džana Jigita Tunčmana, mladog irskog pesnika Gevina Bredlija, dobitnika međunarodne nagrade “Mostovi Struge”, sjajnog francuskog pesnika Simona Kapela čiji su stihovi predložak i za pozorišne pretstave, kao i hrvstakog esejistu i pesnika Dinka Kreha, a i srpsku pesnikinju Željku Avrić. I ovom broju čitaoci mogu pročitati priče Ivana Hercega i Irene Svetek, a takođe ekskluzivno objavljen je i odlomak iz najnovijeg komada Igora Štiksa “Urotnici”.

“Književni elementi” skoro u svakom broju donose integralno i po jedan pozorišni komad, pa tako jesenji broj je uvek posvećen dobitniku Sterijine nagrade za dramu, a u ovom broju objavljena je i nagrađena drama “Uspavanka za Aleksiju Rajčić” mladog dramaturga Đorđa Kosića u prepevu Saše Ognenovskog, dok su se u delu eseja pretstavila velika imena ovog žanra Lučila Trapaco iz Italije i Arian Leka iz Albanije.

U ovom broju zemlja u fokusu je Poljska, pa tako pored velikog dramskog autora Vitolda Gombroviča, zastupljeni su i pesnici Antonina Tošek, Miloš Valigurski, Maćej Topolski, Mihail Trusevič i Maćej Libih, prozni pisac Danijel Odija i esejista Rišard Kožolek, ceo ovoj izbor u prevodu i prepevu Filipa Dimevskog i Natalije Lukomske.

“Književni elementi” su uvek u dosluhu sa novim trendovima u književnosti u regionu i u svetu, pa tako je i ovaj broj veliko uzbuđenje za književne sladokusce.

Podelite sa prijateljima:
Share