Novi broj KNJIŽEVNOG MAGAZINA

proza

U novom broju Književnog magazina svoju poeziju objavili su Jelena Lengold, Branislav Solomun, Tomislav Domović i Petar Matović. U rubrici Proza objavljene su priče Srđana Vučinića, Narcisa Agatića, Nenada Petrovića.

Rubrika Osvetljenja između ostalog donosi i osvrt Borisa Bulatovića o knjizi Petra Pijanovića Anđeli i ratnici: stara srpska kultura, prevod eseja Borisa Markova Simbolička odbrana: totalitet i totalitarizam, kao i esej Stevana Jovićevića o Raičkovićevom Crnom Vladimiru, dok je Milen Alimpijević pisao o prisustvu džeza u pripovetkama Vuleta Žurića.

Što se tiče novih knjiga u ovom broju Književnog magazina možete čitati o knjigama Dejana Aleksića, Boška Suvajdžića, Ivana Lalovića, Ivana Naumova, Snežane Milosavljević Milić, Alberta Mangela i Vladimira Vasiljeviča Karpova.

Pročitajte i: Slađana Ilić – nova glavna urednica KNJIŽEVNOG MAGAZINA

Dragan Jovanović Danilov piše o slikarstvu Peđe Todorovića, čiji radovi ujedno predstavljaju likovne priloge ovog broja Književnog magazina.

Na kraju, možete pročitati i besedu Dragana Velikića prilikom dodele nagrade u Vilenici, iz koje izdvajamo odlomak:

Zadovoljan je samo onaj ko je slobodan. Ko nije odsutan iz vlastitog života. Ko misli svojom glavom. A da bi se mislilo svojom glavom potrebno je raditi na sebi, formirati pogled na svet. Najsigurniji put je zakoračiti u svetove književnih dela. Samo prostori koje smo kao čitaoci naseljavali, ostaju za čitav život pouzdana kopna na koja se uvek možemo vratiti. Književna dela nanovo preslože život. I čitalac, nakon što je zaklopio knjigu koju je pročitao, poneće likove u stvarnost svakodnevice, dovršavaće njihove putanje izvan vremena i prostora omeđenih okvirom romana. I ne samo da će modelirati njihove sudbine prema parametrima vlastitog univerzuma, već će ti modeli upisani u talog čitaočevog iskustva na neki posredan način postati orijentiri jedne umetnošću nadograđene stvarnosti.
– Dragan Velikić –

Ceo broj novog Književnog magazina možete čitati >> OVDE.

Podelite sa prijateljima:
Share